Elektronik para ihracı yapan kuruluşlar için sermaye şartı düzenlemesi

Elektronik para ihracı ile ödeme hizmeti sağlayıcıları hakkında Merkez Bankası yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanırken ilgili kuruluşlara 5 milyon lira ödenmiş sermaye şartı getirildi.

Elektronik para ihraç eden kuruluşlara 5 milyon TL ödenmiş sermaye şartı getirilirken, bu kuruluşların fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetlerin sağlanabilmesi için en az 1 milyon TL, ödeme hesabının işletilmesi, para transferi ve havalesi, ödeme aracının ihraç veya kabulü hizmetlerinin sunulması için ise en az 2 milyon TL ödenmiş sermaye şartını uygulaması gerekecek.

Yayınlanan yönetmelik, 2014 yılında yürürlüğe konan ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları hakkında yönetmeliğin yerini alacak.

Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ödeme hizmeti sağlayıcılarına, ödeme hizmetlerinin sunulmasına ve elektronik para ihracına esasları düzenleyen yönetmelik, Türkiye'de ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak veya elektronik para ihraç etmek üzere Merkez Bankası’na yapılacak faaliyet izni başvuruları, istihbari inceleme aşaması ve nihai onay aşaması olmak üzere iki adımdan oluşacak. Faaliyet izni başvurusu yapan şirketin unvanının ödeme kuruluşu ya da elektronik para kuruluşu olduğunu gösterecek şekilde ibareler içermesi zorunlu kılınacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, mevduat veya katılım fonu kabul edemezken, kredi verme ve ödenmesine aracılık edilen tutarları taksitlendirme yetkisine sahip olmayacak. İşlemin her iki tarafının da Türkiye'de yerleşik olduğu ve Türkiye'de bulunan ödeme hizmeti sağlayıcılarının kullandığı ödeme işlemleri söz konusu olduğunda döviz alım satım işlemi yapılamayacak. Döviz alım satım işlemleri, işlem taraflarından birinin yurt dışında bulunması ön koşuluyla yönetmelikte açıklanan şartlar dahilinde mümkün olacak.

ELEKTRONİK PARA İHRAÇ SÜRECİ

Elektronik para ihraç eden kuruluşlar, aldıkları fon tutarı kadar elektronik parayı gecikmeksizin ihraç edecek olup, elektronik para temin etmek üzere elektronik para kuruluşu temsilcisine verilen fonlar elektronik para kuruluşuna verilmiş sayılacak.

Elektronik para karşılığında alınan fonlar için faiz işletilemezken müşteriye elektronik paranın tutulduğu süre ve tutara bağlı herhangi bir menfaat sağlanmayacak. Elektronik para ihraç eden kuruluşlar müşterilerinin talebi üzerine elektronik paranın karşılığı kadar fonun geri ödenmesine ilişkin işlemleri. talebin delmesinden itibaren en geç ertesi iş günü sonuna kadar gerçekleştirmekle yükümlü olacak.

Yönetmelik uygulanırken elektronik para ihracının, elektronik para temin etmek üzere ödeme yapıldığı anda gerçekleşmiş olduğu sayılacak.

‘Prens’ dizisinde büyük sürpriz: Ünlü oyuncu ile el sıkıştılar! Resmi Gazete'de yayımlandı! ÖTV muafiyetli araçlarda yeni dönem! Cenk Tosun kararını verdi: Fenerbahçe'den ayrılacak mı?
Sonraki Haber