Emekli maaşını yükseltmek sanıldığı kadar zor değil! Sadece bu yöntemleri bilin

Emeklilikte geliri artırmak için pek çok yöntem varken; bu yöntemlerin emekli olmadan önce uygulanması önemli. Peki, emekli maaşı nasıl artırılır? İşte yüksek emekli maaşı alma yöntemleri…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak, emeklilik de dahil olmak üzere, çalışma hayatı ile ilgili pek çok olayı yürüten kurum olarak çalışıyor. Bu noktada emekli aylığı bağlanma oranını da yani alınacak maaşı da SGK belirliyor. SGK, emekli maaşını belirli parametreler üzerinden hesapladığı için, bu parametrelerde artış yapan kişiler, daha yüksek maaş alabiliyor.

Emekli maaşı hesaplama formülü kapsamında SGK, kişinin sigorta girişinde geçerli olan yasayı baz alıyor. Bu nedenle sigorta girişine göre alınacak olan emekli maaşı değiştiği gibi kişinin SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kollarından hangisinden emekliliğini aldığı da önem taşıyor. Öte yandan emekli maaşını yükseltmek isteyenlerin sorularını yanıtlayan Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş ise, tüm kafa karışıklıklarını giderdi. Peki, emekli maaşı nasıl artırılır? İşte yüksek emekli maaşı alma yöntemleri…

2000 ÖNCESİ VE SONRASI FARKLI HESAPLANIYOR

Okurlarından gelen soruları yanıtlayan Hazal Ateş, “Yüksek prim ödemek aylığı artırır mı?” sorusuna, “Yüksek prim ödemesi aylığı doğrudan artırıyor. 2008 sonrası dönem için aylık bağlama oranı malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 uygulanıyor. Hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınırken, aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemiyor” şeklinde bir yanıt verdi. Ardından “2000'den sonra nasıl bir sistem uygulanmaya başladı?” sorusuna yanıt veren Ateş, 2000 öncesi ve sonrası için maaş hesap farkını şu açıklamalar ile ortaya koydu:  

“Sigortalının 2000 ve daha sonraki yıllara ait prime esas yıllık kazancı güncelleme katsayısı ile aylık bağlanma oranının çarpımı sonucu bulunuyor. 1 Ekim 2008 sonrasında ortalama aylık kazançla aylık bağlama oranının çarpımı sonucu bulunmaya başladı 31 Aralık 1999 öncesi dönemin tamamında çalışmayanlar borçlanmaya gidebilir mi? Bu yıllarından tamamında çalışmayanlar askerlik, doğum, yurtdışı borçlanmaya gidebilir. Borçlanmanın yüksek tavandan yatırılması aylığı artırır.”

BORÇLANMALAR, MAAŞ ÜZERİNDE ETKİYE SAHİP OLABİLİYOR

Kendisine gelen “SSK’dan emekli olmak daha mı avantajlı?” sorusuna da yanıt veren Hazal Ateş, “İmkânı olanlar isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur yerine SSK seçeneğine yönelmeli. 2008 öncesi sigortalı olanlarda hangi kurumdan emekli olunacağının belirlenmesi için son yedi yıla bakılıyor. Son yedi yıl iki kuruma bağlı çalışanlar 3.5 yılı aşan hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olur. SSK'dan emekli olmak isteyenlerin son 3.5 yılı bu sigorta kolunda geçirmesi gerekiyor. Bu da daha erken ve yüksek aylık imkânı veriyor” şeklinde açıklama yaptı. Son olarak “Askerlik borçlanmasının aylığa etkisi her çalışan için aynı mı?” sorusunu yanıtlayan Ateş, borçlanmalara ilişin şu ifadeleri kullandı:

“Askerlik borçlanmasının emekli aylığına etkisi, prim ödeme gün sayısı, askerlik dönemi ve göstergeye göre değişir. Özellikle 2000 öncesi dönemin yüksek tavandan yatırılması geliri artırmada önemli katkı sağlar. Kanuna göre askerlikte geçen hizmet süreleri, sigortalılığın başlangıç tarihinden önce ise; sigortalılık başlangıç tarihi, borçlandırılan süre kadar geriye götürülür.”

Fenerbahçe'yi bekleyen zorlu fikstür! 28 günde 7 kritik maç Galatasaray son dakika transferleri! Kaleye Alisson Becker takviyesi Alkol ve sigara satan yerlere kamera şartı
Sonraki Haber