Emekliler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Maaşlar ne zaman yatacak?

Emekliler bayram ikramiyesini ne zaman alacağını merak ediyor. Geçtiğimiz bayramda bin TL bayram ikramiyesi alan emekliler bu bayramda da ikramiye alacaklar. Bayrama kısa bir süre kala emekliler ikramiyenin ve maaşların ne zaman verileceğini araştırmaya başladı. Peki emekliler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Emekli maaşları ne zaman yatacak? Detaylar haberimizde...

Emekliler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Kurban bayramına kısa bir kaldı. Emekliler geçtiğimiz bayramda olduğu gibi bu bayramda ikramiye alacaklar. Merak edilen sorular arasında emekli ikramiyesinin ne zaman alınacağı merak konusu. Aynı zamanda emekli maaşının ne zaman yatacağı ise araştırılıyor. Peki emekliler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Emekli maaşları ne zaman yatacak? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin gözü Ağustos ayının gelmesiyle birlikte bayram ikramiyesine çevrildi.

Bu yaz ikramiye hakkına kavuşan emekliler, Ramazan Bayramı öncesi yapılan ödemenin ardından, ikinci bin lirayı da bu ay alacak.

İkramiye için süreç önümüzdeki hafta başlayacak. Yasaya göre, ikramiyenin Kurban Bayramı'ndan önce ödenmesi gerekiyor.

Kurban Bayramı 21 Ağustos'ta başlıyor. Ayın 20'si bayram arefesi oluyor. 18-19 Ağustos da hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle ikramiye ödemeleri 17 Ağustos'a kadar yapılacak. İlk ikramiye 15 Haziran'da başlayan Ramazan Bayramı öncesi 7-8 Haziran tarihlerinde ödenmişti. Ağustos'taki ikramiyenin de ayın 6'sı ile 10'u arasındaki bir tarihte verilebileceği belirtiliyor.

Kesin tarihi ise Sosyal Güvenlik Kurumu duyuracak.

Ayrıca bu ay SSK ve Bağ-Kur emeklilerine maaşlarının da erken ödenmesi bekleniyor. SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında, Bağ-Kur emeklileri de 25'i ile 28'i arasında maaşlarını alıyor. Bazı emeklilerin maaş ödemesi bayrama denk geliyor. Bu nedenle maaşların erken ödenmesi gündemde. Erken maaş müjdesi çıkarsa ödemeler 13-17 Ağustos arasında yapılacak. Bu konudaki kararın da ikramiye tarihiyle birlikte açıklanması bekleniyor. Karar çıkarsa, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi Kurban Bayramı'na maaşı cebinde girmiş olacak.

DUL VE YETİME DE ÖDENECEK
Hangi kurumdan emekli olursa olsun, maaşı ne kadar olursa olsun, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan maaş alan tüm emekliler biner lira ikramiye alıyor. İkramiyeden vefat eden emeklilerin hak sahibi yakınları da yararlanıyor. Vefat eden eşlerinin maaşını alanlar, anne ya da babalarından aylık bağlananlar hisseleri oranında ikramiye alıyor. Örneğin; eşinden yüzde 50 ölüm aylığı bağlanan kişinin bayram ikramiyesi 500 lira olacak. Babasından yüzde 25 ölüm aylığı bağlanan çocuğa 250 lira ikramiye ödenecek.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?
Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN'IN ANLAMI

İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur'an 'da Hac Suresinde bu konuda bir ayet vardır.

Ancak İhsan Eliaçık gibi bazı müfessirler[kim?] Kuran ayetlerinin hatalı yorumu neticesinde böyle bir uygulamanın farz bir ibadet olarak müslümanlara anlatıldığını, bunun yanlış olduğunu iddia etmektedir.

TARİHÇE

Tanah'a göre İbrahim'in eşi Sare'den bir çocuğu olmuyordu ve İbrahim Sare'den bir çocuğu olması durumunda bunu Tanrı'ya Kurban olarak adadı. Tanrı, "İshak'ı, sevdiğin biricik oğlunu al, Moriya bölgesine git" dedi, "Orada sana göstereceğim bir dağda oğlunu yakmalık sunu olarak sun.", 8-9-10-11-12-13: İbrahim, "Oğlum, yakmalık sunu için kuzuyu Tanrı kendisi sağlayacak" dedi. İkisi birlikte yürümeye devam ettiler. Tanrı'nın kendisine belirttiği yere varınca İbrahim bir sunak yaptı, üzerine odun dizdi. Oğlu İshak'ı bağlayıp sunaktaki odunların üzerine yatırdı. Onu boğazlamak için uzanıp bıçağı aldı. Ama Rab'bin meleği göklerden, "İbrahim, İbrahim!" diye seslendi. İbrahim, "İşte buradayım!" diye karşılık verdi. Melek, "Çocuğa dokunma" dedi, "Ona hiçbir şey yapma. Şimdi Tanrı'dan korktuğunu anladım, biricik oğlunu benden esirgemedin." İbrahim çevresine bakınca, boynuzları sık çalılara takılmış bir koç gördü. Gidip koçu getirdi. Oğlunun yerine onu yakmalık sunu olarak sundu."(Yaratılış: 22:2-8-9-10-11-12-13)

Kur'an metinlerinde bahsi geçen çocuğun "yumuşak huylu, uslu bir erkek çocuk" olmasından bahsedilip ismi belirtilmemiştir (Sâffât Sûresi: 101). Fakat İbrahim'in ilk çocuğu İsmail olduğu ve ayetin devamında İshak müjdelendiği için İsmail olarak tefsir edilir ve müslümanlar çocuğun İsmail olduğuna inanırlar. Diğer İslami kaynaklara göre, İbrahim Peygamberin eşinin kısır olması nedeni ile bir çocuğu olmayınca (bazı rivayetlere göre 125 yıl)Allah'a yalvarır, dua eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur. Çocuk biraz büyüdüğünde, İbrahim peygamber rüyasında onu kurban etmesi gerektiğini görür. Oğluna "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” der. Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan bu bir emir olarak kabul edilmiş ve İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür. Ancak Allah'ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Bu imtihan başarı ile geçildikten sonra tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. günü aynı şekilde kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac gibi terk edilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir.

Fırtına yaratan açıklama! Al-Musrati 39 yaşındaki Atiba'yı mumla aratıyor Deniz Akkaya'dan gözaltı kararı sonrası açıklama!
Sonraki Haber