Emeklilik yaşı hesaplama|Kaç yaşında emekli olurum? Ne zaman emekli olurum?

Çalışanların gündeminde Kaç yaşında emekli olurum? Emeklilik şartları neler? gibi soruların yanıtları var. Herkes emeklilik yaşı hesaplama yapıyor. Peki her vatandaşın sorduğu Kaç yaşında emekli olurum? sorusunun yanıtı nasıl hesaplanıyor? Emeklilik şartları neler? Emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilikle ilgili tüm detaylar...

Emeklilik yaşı hesaplama motoruyla Emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır madde madde açıkladığımız haberimiz Kaç yaşında emekli olurum? Ne zaman emekli olurum? sorularının yanıtını net olarak veriyor. İşte milyonların merak ettiği emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik yaşı sorgulama ile ilgili tüm detaylar...

T.C. vatandaşı olan tüm vatandaşlar belli bir dönem sigortalı olarak bir kurumda çalışmaları sonrasında emeklilik hakkı kazanmaktadır. Peki İnternet üzerinden emeklilik yaşı sorgulama nasıl yapılır? Kaç yaşında emekli olunur? Ne zaman emekli olunur?

Emeklilik yaşı yaklaşanların sıkça sorduğu bu soruların yanıtlarını haberimizdeki bağlantı ile gerçekleştirebilir. İşte madde madde emeklilik yaşı hesaplama....

[habe=49176]

SGK emeklilik yaşı hesaplama: SGK’yı üç ana başlık altında inceleyebiliriz.

4A EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA

4A emeklilik yaşı hesaplama işlemini yapabilmeniz için bu yazımızda bulunan adımları teker teker uygulamanız yeterli olacaktır.

- 4A emekli yaşı hesaplamak için ilk olarak yazımızın sonunda bulunan linki tıklayınız.

- Açılan sayfada sizden cinsiyet, doğum tarihi (ay,yıl ve gün olarak), hizmete başlama tarihiniz gibi bilgiler istenecektir. Bu bilgilerinizi doğru bir şekilde giriniz.

- “Mevcut Bilgiler” kısmına SSK gün sorgulama işleminden elde edeceğiniz prim ödeme gün sayınızı ve 3600 günün dolduğu tarihi giriniz.

- Diğer bilgilerinizi varsa doldurunuz, yoksa doldurmak zorunda değilsiniz.

- “Malüliyetiniz Var Mı?” ve “Erken Yaşlanma Var Mı?” sorularına, cevabınıza göre “EVET” ya da “HAYIR” bilgilerinden birini seçiniz.

- “GÖNDER” butonuna tıklayınız.

- Karşınıza emekli olacağınız tarih gelecektir. Emeklilik yaşı hesaplama işleminizi buradaki tarihi baz alarak gerçekleştirebilirsiniz.

4A emeklilik yaşı hesaplama için TIKLAYINIZ

4B EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA

4B emeklilik yaşı hesaplama işlemlerinizi aşağıda anlatılan bilgiler doğrultusunda gerçekleştirebilirsiniz.

- 4B emeklilik hesabı için lütfen aşağıda verilen linki tıklayınız.
- Açılan sayfada emeklilik türü, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinizi giriniz.
- Altında yer alan seçeneklerden ise size uygun olanı tıklayınız.
- “TAMAM” butonuna tıkladığınızda karşınıza 4B emeklilik tarih bilgileriniz gelecektir.

4B emeklilik yaşı hesaplama için TIKLAYINIZ

4C EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA

4C emeklilik yaşı hesaplama işleminiz için aşağıda verilen adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

- 4C emekli yaşı hesaplaması için öncelikli olarak yazımızın sonunda verilen linki tıklayınız.

- Açılan sayfada doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi giriniz.

- Her yaptığınız hizmet için başlama ve bitiş tarihini giriniz. Burada ilk başlama ve bitiş tarihiniz 4C’ye devredilen, ikinci başlama ve bitiş tarihiniz 4B’ye devredilen ve üçüncü başlama ve bitiş tarihiniz 4A’ya devredilen bilgileriniz olmalıdır. Bunlar bilgilerinizi gireceğiniz kutucukların yanında da yazmaktadır. Buradan bilgi eklemelerinizi yapabilirsiniz.

- Tüm bilgilerinizi doldurduğunuzda karşınıza 4C emekli yaşı hesaplamak için kullanacağınız tarihler gelecektir.

4C emeklilik yaşı hesaplama İçin TIKLAYINIZ

SGK PRİMİ EKSİK OLANA EMEKLİLİK

Sigortasız çalıştırıldığı için emeklilik hakkı kazanamayanlara iyi bir haberimiz var. İşveren tarafından eksik bildirilen primleriniz için ‘hizmet tespit davası’ açarak emekli olabilirsiniz

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre çalışanların yüzde 34.6’sı kayıtdışı. Yani sigortasız. Bu durumdaki kişilerin önünde büyük bir fırsat var. Sigortasız çalışılan sürede, işveren Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) işe giriş bildirgesi vermemişse, eksik prim veya gerçek kazanç üzerinden bildirim yapmışsa ‘hizmet tespit davası’ açılabilir.

ÇALIŞAN HAKLI

Dava açmak için süreye dikkat! Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ölmüşse, hak sahipleri için 5 yıllık hak düşürücü süre çalışanın vefatından itibaren başlar. Bu konudaki davalarda Yargıtay da işçilerin haklı olduğunu onayladı. SGK, “İşveren kuruma prim ödemedi” dese de Yargıtay, “Primi tahsil etme görevi SGK’nın” dedi.

BELGELERE DİKKAT

Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa ‘iş mahkemesine’ hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, dernek ve esnaf sicil kaydı, sanayi ve ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi. Dava sonucu eksik primlerinize kavuşursunuz.

MUTLAKA SORGULATIN

Hizmet tespit davasını kazandığınız halde SGK, ‘hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi’ diye emeklilik talebinizi reddederse, hemen en yakın İş Mahkemesi’nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını ya SGK’ya giderek ya da ‘turkiye.gov.tr (edevlet)’ sitesine girerek kontrol edebilirsiniz. Eksik varsa hiç zaman kaybetmeyin. Davayı kazanınca yaş şartı tutuyorsa hemen emekli olursunuz.

Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan İşte Habertürk ve Show TV'nin yeni sahibi Asgari ücretle birlikte hangi ödemeler değişecek?
Sonraki Haber