Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için müjdeli haber varmı? Son durum ne? EYTiçin yasa çıktı mı?

Emeklilikte yaşa takılan(EYT) yüzbinlerin gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelecek haberde. Emeklilikte yaşa takılanlar için Erken emeklilik hayali devam ediyor. Erken emeklilikte yaşa takılanlar için son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar için son durum ne? Erken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yasa çıktı mı? Erken emeklilikle ilgili tüm detaylar haberimizde...

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) emekli adayları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Erken emelilikte yaşa takılan yüzbinlerce emekli adayı, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için son durum ne? Erken emeklilik var mı yasası çıktı mı? sorularının yanıtını arıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için don açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz." dedi.
Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil."

BAKAN MÜEZZİNOĞLU 7 OCAK TARİHİNDE KONUŞMUŞTU

7 Ocak tarihinde Konya’da bulunan Bakan Müezzinoğlu burada yaptığı açıklamada da emeklilikte yaşa takılanların beklemeye devam edeceklerini bildirerek şunları söylemişti:

“Mesela yaşa takılanlara biz ‘Yaşa takılmayacaksınız merak etmeyin’ dersek, yaş yine 50’lilerin altına iner. Ama biz yaşa takılan kardeşlerimize diyoruz ki ‘Beklemen gereken 53’se 53’ü, 54’se 54’ü bekleyeceksin’ ve o gün geldiğinde de emekliliğini alacaksın.”

REFERANDUM ÖNCESİ ERKEN EMEKLİLİK YASASI ÇIKAR MI?

Erken emeklilik hayallerini devam ettiren vatandaşlar, referandum öncesi Meclis'ten Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yasa çıkarılmasını bekliyor. Birçok vatandaş sigorta primi dolmasına rağmen yaş haddinden ötürü emekli olamazken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan konu ile ilgili açıklama gelmedi.

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

YIPRANMA VE FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI

Anayasa referandumu öncesinde vatandaşlar erken emeklilik konusunda düzenleme yapılmasından oldukça ümitli olduklarını ifade ediyor. Erken emeklilik konusunda ülkemizde belirlenen şartlar arasında “yıpranma”, ” fiili hizmet süresi zammı” düzenlemesi yer alıyor. Bu kapsamda çalışılan sürelere belli oranda gün eklemesi yapılarak ve işe giriş tarihi geri çekilerek erken emeklilik için gerekli ortam sağlanmış oluyor. Bu sayede 12 ay çalışmış olan kişi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI

Erkeklerin erken emeklilik için atabileceği adımlardan bir tanesi olarak öne çıkan uygulama askerlik borçlanması olarak ifade ediliyor. Vatani görevini işe başlamadan yapan çalışanlar için borçlanma ile prim şartını azaltma ve 1-2 yıl kazanma gibi bir avantaj elde edebiliyor. Bu işlemi yapmak için askerliği işe girmeden yapmak gerekiyor. Çünkü, işe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI

Kadınlar için öne çıkan erken emeklilik fırsatı ise doğum borçlanması ile erkene emeklilik olarak ifade ediliyor. Yıl ve yaş şartını tamamlayan bir anne için eksik primleri tamamlamanın en uygun yolu 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak 6 yıl kazanma imkanından yararlanmak olarak ifade ediliyor. Bu imkandan evlat edinen anneler de yararlanabiliyor. Bu imkandan yararlanabilmek için evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmama şartı aranıyor.

15 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ

3 bin 699 prim günü olan vatandaşların emekli olma imkanı bulunuyor. Bu kapsamda yapması gereken ise 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olma ve yaş şartını sağlaması olarak ifade ediliyor.

BAKIMA MUHTAÇ MALUL ÇOCUK SAHİBİ OLMAK

Erken emekli olma imkanı veren bir diğer düzenleme de sürekli olarak bakıma muhtaç olan malul çocuk sahibi olmaktır. Bu şartı sağlayan annelere de 2008 yılından itibaren prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor. Bu süreler ise yaştan düşürülüyor.

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı.
Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi.

8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi.

Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu.

Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalide seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmeye yetti.

Fenerbahçe maçına atanan VAR hakemi taraftarları çılgına çevirdi 100 bin dolar hedefi! Kadıköy’de Bitcoin için lokma dağıttılar Fenerbahçe Beko'da Son Dönem Transfer Gelişmeleri
Sonraki Haber