Emeklilikte yaşa takılanlar meclisten geçti mi? Erdoğan EYT için ne dedi? Son dakika gelişmesi
Emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemde araştırılıyor. Son dakika EYT gelişmeleri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Emekilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının meclisten geçiğ geçmeyeceği ise merak konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında detayları anlattı. Erdoağn EYT için ne dedi? Peki Emeklilikte yaşa takılanlar EYT meclisten geçti mi? EYT son dakika gelişmesi! Detaylar haberimizde...
Emeklilikte yaşa takılanlar EYT meclisten geçti mi? Emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemde en çok konuların başında bulunuyor. Konu ile ilgili detaylı araştırma vatandaşlar tarafından yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilikte yaş tartışması üzerinde konuştu. Erdoağn'ın neler söyldiği merak konusu. Peki Emeklilikte yaşa takılanlar EYT meclisten geçti mi? Erdoağn EYT için ne dedi? EYT son dakika gelişmesi!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Toplantımızın ardından yeni hakim ve savcılarımızın kura törenine, akşamüzeri de MYK toplantımızı yapacağız. Yarın Moldova'ya gidiyoruz, Cuma günü İzmir'de İlham Aliyev'le bir dizi açılışa katılacağız. Biz çalıştıkça Rabbim bereketini veriyor. Biz gayret ettikçe Rabbim zoru kolay kılıyor. Yorgunluğun, yılgınlığın, tembelliğin yeri yoktur.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bu uygulama var. Bu başlık altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992'de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022'de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak. Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor.Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.
Mart 2019'da mahalli idari seçimlerinde de yeni bir hizmet döneminin kapılarını aralayacağız. Biz işbaşına gelir gelmez 3 aşamalı program başlattık. 100 günlük icraat programı başlattık. Türkiye 2002-2013 yılları arasındaki hedefleri aşarak yakalamıştır. 2013 yılında itibaren yaşadığımız sınamalar nedeniyle kimi hedeflerimizin gerisine düştük.
Bize kurulan tuzakları ufak sendelemelerle atlatıp yürümeye devam ettik.
Yeni yönetimin ilk bütçe hazırlığını tamamladık, yarın Meclis'e sunuyoruz."
EYT MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?
EYT kanun teklifi henüz Meclis'e gelmiş değil. Kanun teklifleri bu hafta sonu esas komisyon Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Teklifin, komisyon gündemine geleceği tarih merak konusu.
İç tüzük 37’ye mi gidiyor?
Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifleri ilgili komisyona havale edilmediği takdirde İç Tüzük’ün, “Komisyonlarda İnceleme Süresi” başlıklı 37. Madde işletiliyor. Madde, 45 gün içinde görüşülmeyen tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamenin doğrudan Genel Kurul’a indirilebileceğini düzenliyor.
İç tüzük’ün ilgili hükümleri şöyle:
Komisyonların toplantıya çağrılması
MADDE 26- Komisyonlar, kendi başkanlarınca toplantıya çağrılır. Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılır. Bu çağrıda komisyon başkanınca hazırlanan gündem de belirtilir. Ancak, komisyon gündemine hâkimdir, üyeleri tarafından gündeme alınması teklif edilen işler hakkında karar verir.
Bu çağrı ve gündem komisyon üyelerine, Başbakanlığa, ilgili bakanlıklara ve parti gruplarına ve diğer ilgili komisyonların başkanlıklarına ve teklifleri gündemde yer alan kanun teklifi sahibi Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden ilk imza sahibine gönderilir; ayrıca ilan tahtasına asılır.
Üyelerinin üçte biri tarafından Komisyona teklif edilecek gündem üzerine de komisyonlar, Başkanlarınca toplantıya çağrılır.
Komisyonlarda inceleme süresi
MADDE 37- Tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırk beş gün içinde sonuçlandırılması gerekir.
Bu sürenin bitiminde, tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamenin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını Hükümet veya teklif sahipleri isteyebilirler. Bu istemler üzerine komisyon, Hükümet ve teklif sahibi beşer dakikayı geçmemek üzere söz alabilir. Genel Kurul işaret oyuyla karar verir. Bu istemler, her hafta Salı günü ayrı bir siyasi parti grubundan bir milletvekili tarafından yerine getirilmek kaydıyla bir tane olmak üzere işleme alınır. Bir milletvekili bir yasama yılında bu kapsamda bir defadan fazla istemde bulunamaz.
Süresi içinde komisyonda görüşülmeyen kanun hükmünde kararnameler, doğrudan Genel Kurul gündemine alınmak üzere Meclis Başkanlığınca Danışma Kuruluna götürülür.
Başkanlıkça esas komisyon dışında, tali komisyonlara da havale edilmiş olan bir konu bu komisyonlarca on gün içinde sonuçlandırılır. Bu süre Başkanlıkça kısaltılabileceği gibi komisyonun müracaatı halinde en çok on gün daha uzatılabilir.