"En güvenli yol aşı olmaktır"
Koronavirüs salgını ile ilgili mücadele sürerken, aşı için yapılan aleyhte yayınlara karşı uzmanlardan uyarılar geliyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Recep Demirhan, bir açıklama yaparak, ”Koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için en güvenli yol aşı yaptırmaktır.” dedi.
Yeni koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisini sürdürüyor.Virüsün yayılmaması için, alınan tedbirler artarak devam ediyor.
AŞI ALEYHİNE KONUŞMALAR YAYILMAK İSTENİYOR!
Önümüzdeki günlerde Çin’den gelecek aşı ile ilgili olarak, son günlerde, aleyhte kampanyalar başlatılmaya çalışılıyor ve konuşmalar yapılıyor. Buna karşın, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, bir açıklama yaparak, ”Koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için en güvenli yol aşı yaptırmaktır.” dedi.
NEDEN KORONA AŞISI OLMALIYIZ?
Profesör Demirhan, açıklamasında, neden aşı olunması gerektiğini, ”Koronavirüs (Kovid-19) Aşısı ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler” başlığı ile madde madde anlattı.
“Covid-19 pandemisinin tam olarak ortadan kaldırılamaması nedeniyle, virüse özgün etkili bir tedavi veya aşı bulunana kadar risk devam etmektedir. Aşının üretilmesi koronavirüsten (covid-19) korunma açısından son derece önemlidir. Ancak bazı spekülatif bilgileri ortadan kaldırmak açısından aşı ve aşılanma ile ilgili doğru bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyduğum için aşağıdaki konuları bilgilerinize sunuyorum.”
İşte Demirhan'ın madde madde anlattı aşı gerçekleri:
1. Çin 'den ülkemize gelecek olan inaktif aşı dışında Nisan ayına kadar başka hiç bir aşı yapma şansımızın olmadığını bilmeliyiz. Nisan ayında ise Erciyes Üniversitesi tarafından üretilen yerli aşımız piyasaya çıkacaktır. Diğer firmaların aşılarının sonuçlarını bekleyip, görecek kadar kaybedecek vaktimiz ve seçeneğimiz yoktur.
2. Kısa bir süre içinde toplumun büyük kısmının aşılanarak toplum bağışıklığının oluşması zaruridir. Pandemi nedeniyle devletin mecburi aşı yapma yetkisi olmasına rağmen şu anda mecburi değildir. Aşı olmakta kararsız olanlar kendi ve çevresindeki kişilerin sağlığını riske attıklarının farkında olmalıdırlar.
3. Aşı olan da rahat olmamalı. Çünkü koruyuculuğun oranı tam olarak bilinmiyor. Koruyuculuk %80-90 oranında olsa bile, %10 yine de bulaşıcılık söz konusu olabilir. Bu aşıdan beklenen 'bulaştırıcılığın önlenmesi'dir.
4. Sars ve Ebola salgınlarında aşı yapılamadan virüs iyi yönde mutasyona uğramıştı ancak Covıd-19 virüsünde iyi mutasyon henüz gerçekleşmedi.
5. Ülkemizdeki aşılama oranı %60-70 oranında olursa 1-2 ay içinde toplumun büyük kısmında toplum bağışıklanması sağlanabilir.
6. Hamileler ve çocuklara aşı yapılmayacaktır.
7. İlaç allerjisi ile aşının ilgisi yoktur.
8. Sağlık personeli,Kalp hastalığı, organ nakli, kronik böbrek hastalığı, Tip 2 diabet, kronik akciğer hastalığı, kanıtlanmış immun sistem eksikliği ve 65 yaş üstünde olanlar mutlaka aşılanmalıdır. Değerli bir çocuk hastalıkları hocamızın belirttiği gibi; çocuk doktorları kadar aşı sayesinde hayatların kurtulduğunu gören bir meslek grubu yoktur, yine aynı şekilde, çocuk doktorları kadar aşı olmadığı için kucağında bebeklerin öldüğünü gören bir meslek grubu da yoktur.
Sonuç olarak, Korona virüsten (Covid-19) korunmak için en güvenli yol aşı yaptırmak’ tır.
Herkese sağlıklı günler dilerken; maske, mesafe, temizlik kuralına uyalım ve mutlaka aşı yaptıralım.
#maskemesafetemizlikasi