En uzun gece kış dönümü nedir? Neden uzun gece yaşanır?

21 Aralık, dünyanın kış dönümü olarak bilinen önemli bir tarihtir. Dünyanın yanı sıra, Türkiye’de de 21 Aralık kış dönümü toplum tarafından bilinen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Birçok kişi neden uzun gece yaşandığını merak edip araştırma yapmaya devam ediyor. Peki, En uzun gece kış dönümü nedir? Neden uzun gece yaşanır? Detaylar haberimizde...

21 Aralık'ın gelmesi yılın en uzun gecesi yaşanacak.Kuzeye gittikçe gece uzunluğunun artacağı kış ekinoksu ile 21 Aralık’tan itibaren geceler kısalacak. Çoğu kişi kış dönümünün ne olduğunu ve uzun gecenin neden yaşandığını merak edip arama motorlarından araştırma yapmaya devam ediyor. Peki, En uzun gece kış dönümü nedir? Neden uzun gece yaşanır? Detaylar haberimizde...

EN UZUN GECE KIŞ DÖNÜMÜ NEDİR?

21 Aralık kış dönümü en uzun gece olarak bilinir. Bununla birlikte, güneşin mevsim döngüsünde (Dünya'dan görüldüğü gibi) aynı konuma geri dönmesi için geçen sürenin uzunluğu olan tropikal yıl, takvim yılından farklıdır. Tropikal yıl yaklaşık 365.242199 gündür, ancak diğer gezegenlerin etkisi nedeniyle yıldan yıla değişir.

NEDEN YAŞANIR?

Kış Gündönümü'nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacaktır. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.

21 Aralık tarihi ile beraber Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.

Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece en kısa gündüz yaşanır.Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer.

Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar. Güney Yarım Küre Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi'nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar gece süresi kısalmaktadır.

Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Oğlak Dönencesi'nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır.

Kira sorunu artık memleket meselesi Ünlü grubun solisti hayatını kaybetti Galatasaray'dan 50 milyon euroluk transfer teklifi! Tarihe geçecek
Sonraki Haber