Enerji içeceklerinde bulunan bu madde hayvanlarda yaşlanmayı yavaşlatıyor!

Enerji içeceklerinde ve bebek mamalarında yaygın olarak bulunan bir bileşenin, hayvanları daha sağlıklı yaptığı ve yaşam sürelerini uzattığı keşfedildi.

Büyük bir uluslararası bilim insanı grubunun 9 Haziran Science dergisinde yayımladığı rapora göre, taurin adlı bir aminoasidin solucanların daha uzun yaşamasını sağlıyor ve orta yaşlı maymunların genel sağlığını iyileştiriyor.

Taurin adı verilen bir amino asit olan bileşen vücudumuz tarafından üretilir veya et tüketimi ile dışarıdan alınır. Genelde hayvanlar üzerinde işe yarayan ekstra taurinin insanlarda yaşlanmayı yavaşlatıp yavaşlatmadığı veya bizim için iyi olup olmadığı bilinmiyor, ancak yeni çalışma, düşük amino asit seviyeleri ile diyabet ve obezite gibi durumlar arasında bir ilişki ortaya çıkardı.

Bahsi geçen çalışmaya dahil olmayan Pittsburgh Üniversitesi'nden biyolog ve kardiyolog Toren Finkel, yaşlanmanın “biyolojik olarak bilinmeyen en büyük şeylerden biri” olduğunu söylüyor.

11 yılda elde edilen sonuçlar kısmen taurine odaklanıyor çünkü bilim insanları taurin düzeylerinin yaşla birlikte farelerin, maymunların ve insanların kanında düştüğünü keşfettiler. Amino asitler söz konusu olduğunda, taurin biraz tuhaftır. Çünkü diğer daha tanıdık amino asitlerin aksine, proteinlere dahil edilmez. Bununla birlikte, gelişmekte olan beyne yardımcı olmaktan göz sağlığına ve sindirime kadar vücutta bir dizi hala tartışılır olan görevleri vardır.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nden moleküler fizyolog Vijay Yadav ve meslektaşları, ekstra taurinin farelerin üzerinde, ortalama ömrünü yüzde 10 ila 12 oranında uzattığını buldu. Örneğin, fazladan taurin almayan dişi farelerin ortalama yaşam süresi yaklaşık 29 aydı. Taurin ile bu süre yaklaşık 33 aya çıktı. Taurin, daha kısa ömürlü solucanlar için benzer bir yaşam süresi artışına yol açtı. C. elegans solucanları, en yüksek dozlarda taurin alımında ortalama ömrü 20 günden yaklaşık 23 güne çıktı.

Taurin ayrıca farelerde ve dişi maymunlarda sağlıkla bağlantılıydı. Ekstra taurin, beş ila 10 fareden oluşan gruplarla yapılan deneylerde kemik gücü, kas koordinasyonu ve hafıza konularında gelişmelere yol açtı. Altı ay boyunca fazladan taurinle beslenen altı orta yaşlı rhesus makaklar, fazladan taurin almayan beş maymuna kıyasla daha sağlıklı görünüyordu, daha hafifti, daha yoğun kemiklere sahipti ve daha iyi metabolik sağlık belirtileri gösteriyordu.

Yadav, fare deneylerinde yetişkin bir insan için günde yaklaşık 3 veya 6 grama eşdeğer taurin seviyeleri kullanıldığını söylüyor. Tipik bir enerji içeceği 1 gram içerir. Açık, bilinen taurin riskleri yoktur, ancak insanlar için bu yüksek dozlarda kapsamlı uzun vadeli çalışmalar yapılmamıştır.

Yadav ve meslektaşları, yaklaşık 12.000 kişinin verilerini incelediler ve obezite veya diyabeti olan bireylerin kanlarında, hastalığı olmayanlara göre daha az taurin bulunduğunu buldular. Bu bağlantılar korelasyonlardır. Düşük taurinin bu koşullara neden olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ayrı bir deneyde, yoğun bir egzersiz yapan insanların daha fazla taurin ürettiğini buldu. Yadav, taurin takviyelerinin insanların sağlığını iyileştirip iyileştirmediği konusunda "klinik bir araştırmayı beklememiz gerekiyor" dedi.

Ancak belirmek gerekir ki bu molekülden daha fazlasını tüketmenin veya ek olarak almanın insanlara yardımcı olabileceğine dair henüz bir kanıt yok.

Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” ABD ve Rusya arasında olumlu adım: "Görüşmek istediğini söyledi" 23 Aralık 2024 tarihli tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı!
Sonraki Haber