Enflasyona endeksli tahvil ya da bono mu geliyor?

Geçtiğimiz Aralık ayında başlayan kur korumalı mevduat uygulamasının ardından şimdi de enflasyona endeksli tahvil ya da bononun geleceği öngörüldü. Öte yandan 22 Nisan tarihinden bu yana kur korumalı mevduat hesaplarının yüzde 90'ının yenilendiği belirtildi.

20 Aralık 2021 tarihinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından başlatılan kur korumalı mevduat kısa sürede ilgi toplayarak yatırımcı kazandı.

"MEVDUATIN YÜZDE 90'I YENİLENDİ"

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kur korumalı mevduat hesaplarının 22 Nisan 2022 tarihinden itibaren 782 milyar TL'ye ulaştığını ve süresi dolan mevduatın yüzde 90'ının yenilendiğini açıklamıştı.

"ÇOK HAREKET BEKLEMİYORUM"

HaberTürk'te canlı yayın konuğu olan Çakar, urdaki yukarı yönlü harekete ilişkin ise, "Özellikle kur korumalı mevduat gibi enstrümanlar dolayısıyla kurda yukarı hareket çok beklemiyorum, bu seviyelerde hareket edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİL YA DA BONO GELİYOR"

Sabah yazarı Dilek Güngör, dövize gidişi durdurmak için yeni enstürümanların geliştirildiğini ve bu enstrümanın, enflasyona endeksli tahvil ya da bono olabileceğine dikkat çekti.

Enflasyona endeksli tahvil ve bononun iyi hesap kitap yapılarak uygulanması gerektiğini sile getiren Güngör, bu konuda çekincesini şu sözlerle paylaştı: 

Enflasyona endeksli ürünler ihtiyaç haline geldi. Bu kamunun dışarıdaki fonlama maliyetini de azaltır.

Fakat tam bu noktada bazı çekincelerin gündeme getirilmesinde fayda var. Malum, devlet tahvilinin vadesi 1 yıldan fazla... Hazine bonoları ise, vadesi bir yıldan kısa borçlanma senedi... Eğer Hazine, uzun vadede enflasyonun da düşeceği tarihe uygun bir vadeyle tahvil çıkarırsa iyi bir enstrüman olabilir. Ancak daha kısa vadeli bono çıkarılması durumunda hem Hazine'ye maliyeti daha fazla olacaktır hem de bugün 900 milyar TL'ye yaklaşan Kur Korumalı Mevduatı baltalayacaktır. Dolayısıyla atılan taş ürkütülen kurbağaya değmeyebilir.

Birkaç gündür sağdan soldan da "Tahvil olursa kimse 1 yıllığına parasını bağlamak istemez, bono olursa yatırımcıya cazip gelir" laflarını duyuyorum. Yatırımcılar elbette parasına daha kısa vadede değer kazandırmak isteyebilir ama madalyonun Hazine tarafı da etraflıca düşünülmeli...

Samet Akaydin'in yeni adresi belli oldu Oktay Uludoğan kimdir? Serveti ne kadar? İşte Talisca'nın Fenerbahçe'ye maliyeti! Acun Ilıcalı işi bitirdi
Sonraki Haber