Enflasyondaki düşüşte neler belirleyici oldu?
Ağustos ayı enflasyonu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olduğunu kaydetti.
Merkez Bankası, TÜİK tarafından dün açıklanan ağustos enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
TCMB, ağustos ayında yıllık enflasyon alt grupların genelinde gerilediğini, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olduğunu belirtti.
Ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.86 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 1.64 puan azalarak yüzde 15,01’e gerilediğini hatırlatan Merkez Bankası, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yıllık enflasyon alt gruplar genelinde gerilerken, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürmüştür. Türk lirasındaki istikrarın yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve iç talep koşullarının seyri çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki düşüşü desteklemiştir. Bu çerçevede, B ve C göstergelerinin eğilimindeki ılımlı seyir korunmuştur."
ALKOL-TÜTÜN GRUBUNUN YILLIK ENFLASYON UYÜZDE 41.32
Rapora göre enerji fiyatları, ağustos ayında yüzde 0.34 arttı. Bu dönemde, doğal gaz fiyatlarındaki ayarlamanın (yüzde 14.64) etkisini, Türk lirasındaki ılımlı seyir ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak yüzde 4.24 düşen akaryakıt fiyatları sınırladı. Böylelikle enerji yıllık enflasyonu, 5.40 puan azalışla yüzde 7.79 seviyesine geriledi.
Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu, ağustos ayında 0.99 puan azalarak yüzde 17.22 oldu. Bu gelişmede hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda enflasyonunun olumlu etkisi hissedildi. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 11.89’a, işlenmiş gıdada ise yüzde 22.32’ye geriledi. Diğer taraftan, bu dönemde taze meyve ve sebze grubu yıllık enflasyonu bir miktar yükseldi.
Ertelenmiş maliyet etkilerine bağlı olarak mayıs ayından bu yana yüksek artışlar gösteren işlenmiş gıda fiyatları, ağustos ayında görece düşük (yüzde 0.61) bir oranda yükseliş kaydetti. Bu grupta, ekmek-tahıl fiyatlarında son aylarda görülen artış eğilimi bu dönemde yavaşlarken, çay fiyatlarındaki artış hız kesmekle birlikte devam etti. Bu gelişmelerle, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 18.69 seviyesine geriledi. Ağustos ayında tütün ürünleri fiyatları yüzde 20.84 arttı. Bu doğrultuda, alkol-tütün grubunun yıllık enflasyonu 22.19 puan artışla yüzde 41.42’ye ulaştı. Tütün ürünlerindeki fiyat artışının, sınırlı da olsa, eylül ayına sarkan bir etkisi olacağı not edilmeli.