EPDK pompadaki büyük oyunu bozdu!

EPDK'nın 'hileli satışı' önlemek için getirdiği yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartına 110 akaryakıt dağıtıcı lisans sahibinin uymadığı belirlendi. Düzenlemeye "Satış miktarının hesaplanmasında, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticaretine ve akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmaz” şartı koyuldu. İlk etapta 38 şirketin lisansı iptal edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) akaryakıt dağıtıcı şirketlerin aynı fatura ile birbirine yaptığı 'hileli satışı' önlemek için yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartı getirdi. 14 Mart 2018 günü yayımlanan kurul kararında bu şarta uymayan 110 akaryakıt dağıtıcı lisans sahibi şirketin olduğu ortaya çıktı. Birbirlerine aynı fatura ile akaryakıtı devredip, satış yapmadıklarını gösteren bu şirketleri EPDK’nın geçen hafta masaya yatırdığı öğrenildi. Şirketlerden ilk etapta 38’inin lisansı iptal edildi.

60 BİN TON SATIŞ YAPMA ŞARTI

EPDK’nın 2012 yılından bu yana akaryakıt dağıtım şirketlerinin birbirine aynı fatura ile mal göndererek ‘satış yapılmadı’ gerekçesiyle vergiden kaçmaya yönelik çabalarını önlemek için aldığı kararları bir türlü sonuç vermiyor.

Yeni Şafak’tan Cahit Saraçoğlu’nun haberine göre; suiistimale yatkın lisans sahipleri her defasında bir formülle bu vergiyi ödemeyerek ticaret yapıyor. EPDK, 17 Aralık 2015’de aldığı kurul kararında lisans sahiplerinin dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti yapabilmesi için 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yıl süre ile akaryakıt ticaretinde yılda bir defaya mahsus izin bedeline ilişkin dekontu ibraz etmesini yeterli bulmuştu. Ancak 5 yıl boyunca yıllık izin dekontu ile satış uygulamasının geçen 3 yıl içinde suiistimal edilmesi üzerine EPDK 14 Mart 2018 tarihinde yeni bir kurul kararı aldı.

BİRBİRLERİNE YAPILAN SATIŞLAR GEÇERSİZ

Bu yeni karara göre dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti, izleme dönemi içinde asgari 60 bin ton benzin ve motorin satışı yapmış dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılacak. Ayrıca satış yaptıkları halde, aynı fatura ile sevkiyat gösterilmesini de önlemek için “Satış miktarının hesaplanmasında, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticaretine ve akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmaz” şartı koyuldu. Yine, izin sahibi olmayan dağıtıcı lisansı sahiplerinin de dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti kapsamında satış işlemi gerçekleştiremeyeceğini getirdi. Bu kapsamda dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti, temininin de sadece izin sahibi dağıtıcı lisansı olanlar yapabilecek.

Yeni getirilen kararla, 2018 yılı için dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti izni olanlardan 2017 yılında asgari 60 bin ton benzin ve motorin satışı yapan lisans sahiplerine, 1 Nisan 2018- 31 Mart 2019 faaliyet dönemi için izin verilmiş oldu. Karşılayamayan 38 lisans sahibi de izni 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle iptal edildi. Bu işletmelerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den randevu talebinde bulundukları öğrenildi. İşletmelerin lisanslarının iptalinin durdurulması konusunda destek isteyecekleri belirtildi.

YERİNDE BİR ADIM

Öte yandan EPDK’nın 2 yıl önce 5015 sayılı düzenlemeye dayanarak 60 bin ton satış şartını getirdiğini ancak uygulamada esnek davrandığını hatırlatan sektör temsilcileri, “EPDK, şimdiki adımla ‘kendi aranızda satış yapıyorsanız, 60 bin tonun üzerinde satış yapmak zorundasın. Kendi aranızda yapılan satışı kabul etmiyorum’ diyor” değerlendirmesi yaptı.

SATIŞI TAMAMLAMAMAK NEDİR?

Konuyla ilgili Yeni Şafak’ın sorularını cevaplayan sektör yetkilileri, lisans sahibi akaryakıt dağıtıcı şirketlerin bir dönemde 60 bin ton benzin ya da motorin satışını tamamlamamasının ne anlama geldiğine açıklık getirdi: “Akaryakıt dağıtım lisansına sahip olan bazı firmalar vergiden kaçınmak için satışları düşük göstermeye çalışıyor. Bu amaçla hareket eden firmalardan biri akaryakıtı alıyor. Kendi aralarında aynı irsaliye ve fatura ile satış gösterip fatura ticareti yapıyor.”

Denetimlerde uygulanan idari para cezaları arttı TÜGVA, herkesi 1 Ocak sabahı Galata Köprüsü’ne çağırdı Manchester City'den 80 milyon euroluk transfer geliyor
Sonraki Haber