EPDK, takas fiyatını paylaştı; saatlik tarife bir kez daha gündeme geldi!
EPDK’nin paylaştığı referans elektrik enerjisinin takas fiyatı saatlik tarifelerin daha hesaplı gelebileceğini gösterdi. İşte standart ve tarifeli elektrik sistemi arasındaki farklar…
Elektrik faturasının oluşturduğu maliyet, dünyada yaşanan enerji krizi de dikkate alındığında pek çok ülkede tasarrufu zorunlu hale getirdi. O ülkelerden biri olan Türkiye’de gerek ısınmasından gerekse elektrik tüketiminden enerji tasarrufu yapmak zorunda kalan vatandaşlar, tarifeler arası farkları merak etmeye başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ise, referans elektrik enerjisinin takas fiyatını duyurdu.
EPDK olarak da bilinen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, saatlik tarife ya da tarifeli sistem olarak bilinen sistemde referans elektrik enerjisinin takas fiyatına ilişkin bilgi verdi. Orta ve büyük alanlara sahip olan işletme ve sanayi kuruluşlarında kullanılan bu sisteme ilişkin konuşan EPDK, en uygun ve en pahalı saatler ile günleri ortaya koymuş oldu. Bu bilgilere dikkate alan vatandaşlar ise, faturasında yüzde 50 tasarruf ettiğini bildirdi.
TARİFELİ SİSTEM İŞLETMELERDE KULLANILIYOR
Bilindiği üzere, daha önce evlerde de tüketilen tarifeli sistemde özellikle uyku saatleri olan saatlerde kullanılan elektrikten daha az ücret alınıyordu. Ancak mesken tipi kullanıcılar için bu standarda bağlandı. Sanayi kuruluşlarında ise devam eden tarifeli sisteme ilişkin bilgi veren EPDK, işletmelerin genellikle kapalı olduğu pazar günü için belirlenen elektrik birim fiyatı kilovatsaat başına 2,314 TL olarak açıkladı.
EN UCUZ GÜN PERŞEMBE, EN UCUZ SAAT 01.00’DEN SONRA OLUYOR
Aynı zamanda elektriğin en ucuz ve en pahalı olduğu günlere ilişkin de bilgi veren EPDK, en ucuz tüketimin perşembe günü yapıldığını bildirdi. En pahalı tüketimler için hafta başına işaret eden EPDK, pazartesi ve salı günlerinin daha pahalı elektrik maliyeti ortaya çıkardığını belirtti. Saatlere ayrılan fiyat tarifesine ilişkin de bilgi veren EPDK, en düşük fiyatın yer aldığı saat aralığının işletmelerin genellikle kapalı olduğu saat 01:00 ile 07:00 arası olduğunu bildirdi. Buna ek olarak en yüksek tüketimin saat 17:00 ile 21:00 arasında kaldığını belirten EPDK, saat 12:00 ile 13:00 aralarında yapılan kullanımların tasarrufu beraberinde getireceğine dikkat çeken rakam ve verileri kamuoyu ile paylaştı.