Erdoğan inisiyatif aldı! BM'de reform için ilk adımı atıyor...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD temasları sonrasında aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, BM'nin mevcut yapısının yarattığı sorunlar konusunda, Türkiye öncülüğünde önemli bir adım atılacağının sinyallerini verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dört gün süren ABD temasları sona erdi. Erdoğan, ABD ziyaretinin ardından resmi temaslarda bulunacağı Almanya'ya geçti.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu Görüşmelerine katılmak için bulunduğu New York'tan ayrılmadan önce ise basın mensuplarına mülakat verdi.
Aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan birbirinden önemli açıklamalar yaptı.
Erdoğan, BM'nin mevcut yapısının yarattığı sorunlar konusunda, Türkiye öncülüğünde önemli bir adım atılacağının sinyallerini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;
"Değerli arkadaşlar, Genel Kurul'un bu yılki teması Birleşmiş Milletler'i tüm insanlarla ilgili kılmak, barışçıl eşitlikleri ve sürdürülebilir toplumlar için küresel liderlik ve ortak sorumluluklar olarak belirlenmişti. Genel Kurula hitabımda Türkiye olarak küresel barış diplomasisi vizyonumuzu ortaya koyduk.
Dünya 5'ten büyüktür tezimi tekrar BM Genel Kurulu'nda açık, net ifade ettim. Mevcut küresel düzen adalet değil kaos, haksızlık ve umutsuzluk üretmektedir. Bu ana başlıkta da konuşmamı sürdürdüm. BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini ısrarla söyledim. ‘Tek taraflı politikalar kriz üretmektedir’ dedim. Nitekim bunu acımasız şekilde yaşıyoruz. Astığım astık kestiğim kestik tarzında bir anlayışla, böyle bir yaklaşımla mesafe alınamaz."
DÜNYA LİDERLERİNE KİTABINI GÖNDERECEK
Başkan Erdoğan, gazetecilerden kendisine yöneltilen; "Siz bugüne kadar hep mazlumların sesi oldunuz, "Dünya 5'ten büyüktür" dediniz. Bugüne kadar BM'de reform gayretleri sonuç vermedi. Şimdi sizin dile getirdiğiniz kavramları, ülkeleri bir araya getirecek bir etkinlik düzenlemeyle öne çıkarmak ve ardından da BM Genel Kuruluna getirmek gibi bir girişiminiz olacak mı?" sorusu üzerine ise şöyle konuştu;
"Ben bu konuda yayımlamış olduğum kitabımı şöyle bir redakte etmeyi düşünüyorum. Gözden geçirmek suretiyle bu kitabı bütün dünyanın liderlerine göndereceğim. Daha sonra belki Türkiye'de bu liderleri davet edip, üç dört partide, dört parti de olabilir veya hepsiyle olabilir. Böyle bir sempozyum şeklinde yapabiliriz. Ne kadarı katılır onu şu an kestiremiyorum. Bunu belki kıtalar olarak düşünebiliriz. Asya, Avrupa, Afrika gibi. Onlarla bu çalışmayı yürütmemiz lazım. Yeni yönetim sistemiyle birlikte böyle bir adımı atıp onlarla bunu nasıl gerçekleştirebiliriz, konuşma planımız var. Önce tabii Almanya, Çin, Rusya, Fransa, İspanya gibi sözü nazı geçebilecek ülkelerle bu işi dar kapsamla görüşmemizde de yarar olabilir. Önce bir havayı görüp, sonra yola devam etmemiz daha doğru olur. Bize düşen önce bu adımı atmak.
Yazılı ve sosyal medyada bu işin PR'ını yapmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Liderler ikili görüşmelerimizde bu yaklaşımın çok yerinde olduğunu kabul ediyorlar. Ancak bir çoğunda korku var. Amerika, Rusya ve Çin'e karşı mı konuşacağız gibi bir maalesef korku ve ürkme havası hissediyorum. İnşallah bunlar aşılırsa ben de BM Güvenlik Konseyi’nde yer alacağım er veya geç bana da sıra gelecek düşüncesinde olduğunu görenler böyle bir şeyi sahiplenebilirler. Buranın elinde tek silahı var, o da biliyorsunuz doları. Onun dışında kabul edilebilir yanı yok, devamlı da itibar kaybediyor." / SuperHaber