Erdoğan üzerinden yeni bir "367" krizi peşindeler!..

Bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde yasal olarak aday olamayacağını gündeme getiren gazeteci Fehmi Koru'ya yanıt Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'den geldi. Abdullah Gül'ün yakın arkadaşı Koru'nun tezini köşesinde çürüten Selvi, "hukuk dışı formüllerle uğraşmayın" mesajı verdi...

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen ve Millet İttifakı'nın "çatı adayı" arayışında Gül'ün ismini yeniden tedavüle sokmak için çaba harcayan Fehmi Koru uzun süredir ısrarla bir iddiayı savunuyor.

Bu iddia, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde anayasanın 101. maddesine göre aday olamayacağı yönünde...

Bu maddeye atıf yapan Koru, "iki defa seçilmiş cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olamayacağını" savunuyor. Koru, bunu aşmanın tek yolunun ise "erken seçim" yapılması olduğunu öne sürüyor.

CUMHURBAŞKANININ İKİNCİ KEZ ADAYLIĞI

İşte bu iddialara Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'den itiraz geldi. Bugün köşesinde isim vermeden Fehmi Koru'nun tezine yanıt veren Selvi, "Erdoğan’ın zamanında yapılacak olan 2023 seçimlerinde aday olmasının önünde hiçbir hukuki engel yok. Hatta Anayasa’nın 101. maddesi Erdoğan’ın ikinci kez adaylığını güvence altına almış durumda. Erdoğan’ın ancak erken seçim olduğu takdirde cumhurbaşkanı adayı olabileceğini savunanlar yanlış bir teze sarılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Siyaset mühendisliğinin her zaman ters teptiğini, bazen şer gibi gözüken şeylerden hayır çıkabileceğini belirten Hürriyet yazarı şöyle devam etti;

"AK Parti 367 kararı ile Meclis kilitlenip, cumhurbaşkanı seçilmesi engellenince düğümü çözmek için erken seçime gitti. Bu arada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı krizin tekrarlanmaması için cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini sağlayan sistemi getirdi.

Erdoğan, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan halkın doğrudan cumhurbaşkanını seçtiği sistem sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. “Erdoğan iki dönem cumhurbaşkanlığı yaptı, yeniden aday olamaz” tezini savunanlar ise “Hah işte bak Erdoğan o zaman cumhurbaşkanı seçilmişti” diyorlar. İyi de o zaman parlamenter sistem vardı. Sadece cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. 5678 sayılı yasa ile Erdoğan doğrudan halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. Ama milletvekilliği düştü, partisiyle ilişiği kesildi. Parlamenter sisteme göre icranın başında Meclis’ten güveni oyu alan başbakan ve hükümet vardı. Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım başbakan oldu.

15 Temmuz’dan sonra ise Bahçeli’nin desteğiyle sistem değişti. Parlamenter sistemden Başkanlık Sistemi’ne geçildi. 17 Nisan referandumu ile 5678 sayılı kanun lağvedildi. 6771 sayılı kanunla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. Yeni dönemde parlamenter sistem yok. Meclis’ten güvenoyu alan hükümet ve başbakan da yok. Cumhurbaşkanlığı kabinesi var. Ayrıca cumhurbaşkanının yetkileri, sorumlulukları yeniden düzenlendi."

GEÇİCİ MADDE KONULMADI

Erdoğan’ın adaylık sürecinin eski yasayla değil, geçerli olan yeni yasaya göre değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Selvi, "Erdoğan’ın normal yapılacak olan seçimde ikinci kez aday olması anayasal hakkı. Bu görüşü savunanlara tavsiyem, hukuk dışı formüllerle uğraşmak yerine asıl Anayasa’nın 116. maddesindeki düzenlemeye odaklanın." dedi.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber