Erkeklerin neden memesi var? Kafa karıştıran sorunun cevabı...

Erkeklerin neden memesi var sorusu normalde pek düşünülmese de merak konusu olabiliyor. Estron adlı hormonun göğüs dokusunu etkilemesiyle oluşan memenin erkeklerdeki karşılığı ginekomastia'dır. Kafa karışıtıran erkeklerin neden meme ucu vardır sorusuna yanıt aradık.

Erkeklerin neden memesi var? Kafa karıştıran bu soruyu cevaplamaya çalıştık

Gündelik bir soru değil, evet. Normalde düşünülmese de zaman zaman kafa karıştırabiliyor. Erkeklerin neden meme uçu olduğu sorusu da bunlardan biri. Konunun bilimsel açıklaması, Estron adlı hormonun göğüs dokusunu etkilemesiyle meme oluşuyor. Buna erkeklerde ginekomastia deniyor.

PEKİ ERKEKLERİN NEDEN MEMESİ VARDIR?

Bilindiği üzere kadınlarda eşey kromozomları XX iken erkeklerin eşey kromozomları XY şeklinde. X kromozomunda dişilik özellikleri baskınken Y kromozomu erkeklere özgüdür.

Henüz eşey organları da gelişmediği için bebeğin cinsiyetini dışardan baktığınızda anlayamazsınız.

Gebeliğin ilk haftalarına X kromozomundaki genler hakimdir. Erkek ve dişi embriyolar ilk haftalarda aynı şekilde gelişim gösterir. Meme bezlerinin gelişmesine bağlı genler X kromozomunda bulunur. Erkek ve dişi embriyolar bu sürede meme dokusunu ve dolayısıyla meme ucunu geliştirmeye başlar.

Erkeklerde Y kromozomunun aktif hale gelmesi ise yaklaşık 4 haftayı bulur. Bu süre içerisinde ise meme uçları çoktan gelişmiş haldedir.

Y kromozomu tam olarak aktifleştikten sonra erkekler kendine özgü özelliklerini ortaya çıkartır. Bunların başında erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanması geliyor.

Ancak meme uçları çoktan oluşmuş durumdadır. Buna rağmen dişilik hormonlarının düşük olmasından dolayı işlevini neredeyse yitirir. Kısaca özetleyecek olursak meme uçlarının erkeklere herhangi bir avantajı ya da dezavantajı yok.

TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma
Sonraki Haber