Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! SGK 1800 Günü Doldurduysanız Emekli Yapıyor

Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Erken Emekli olmanın bir yolu daha var. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açıkladığı bu yoldan kimsenin haberi yok. 1800 gün prim ödemeniz yeterli olacak. İşte erken emekli olmanın yolu...

Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Erken emeklilikte Sosyal Güvenlik Kurumu şartsız bir yol açıkladı. Yapılan duyuruda 10 yıllık hizmet süresi şartı göz önünde bulundurulmuyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna göre erken emekli olmanın yolu malulluk olarak biliniyor. Erken Emeklilikte Şartsız Bir Yol Daha Var! SGK 1800 Günü Doldurduysanız Emekli Yapıyor!

Erken emeklilikte şartsız bir yol daha var. Buna göre SGK kapsamında bir iş yerinde 4/A sigorta sınıfına tabi olarak çalışan, 4/C kapsamında kamuda görev yapan veya 4/B kapsamında kendi hesabına çalışan sigortalıların kaza, hastalık ve benzeri durumlar sonucunda çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden kişiler malul sayılıyor.

Her gün emeklilik hesapları yapanlara bir müjde geldi. Değişen dünya ile birlikte 'bugün emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım" sorusu da giderek önem kazandı. Ancak malulen emeklilik bu kapsamın biraz dışında kalıyor.

Malulen emekli olabilmek için şartlar da şu şekilde;

Ölümcül kanser türleri, epilepsi, demans, parkinson, selebral palsi, MS gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar erken emeklilik için en ön şartlar olarak ön plana çıkıyor.

Erken emeklilik için hangi hastalıklar sayılıyor sorusuna yanıt olarak, Bipolar bozukluk, şizofreni, görme yetisinin kaybolması, denge bozuklukları, siroz, tüberküloz, kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları yer alıyor.

Malululuk kapsamında yukarıdaki hastalıklardan birine sahip olanlar doğacak mağduriyetlerin karşılanması amacıyla malulen emekli sayılıyor. SGK'nın malullük maaşı bağladığı bu kişilerin emekli olması için bazı şartlar da gerekiyor.

Bu şartların başında, çalışmak için gerekli olan gücün yüzde 60'ını kaybetmiş olmanız ve 1800 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. Ancak bir fark var: o da malül olunmuşsa 10 yıllık hizmet şartı aranmıyor.

Öte yandan sağlık kurulunun bu malullük durumunu ispat etmesi gerekiyor.

Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek? Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor?
Sonraki Haber