Ermenistan'dan misket bombası ve fosfor gazlı saldırı
Cephede bozguna uğrayan Ermenistan, Azerbaycan'daki sivilleri öldürerek üstünlük sağlamaya çalışsa da yenilgiye uğramayı sürdürüyor. Azerbaycan Hukuki ve insan Hakları Meseleleri Daire Başkanı Yarbay Samet Aliyev, sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarda misket bombası ve fosfor gazı kullandığının tespit edildiğini söyledi.
Ermenistan ordusunun, Azerbaycan'da sivillere ve sivil yerleşim yerlerine yönelik misket bombası ve fosfor gazı kullandığının tespit edildiği bildirildi.
Azerbaycan Hukuki ve insan Hakları Meseleleri Daire Başkanı Yarbay Samet Aliyev yaptığı açıklamada, "Ermenistan tarafından atılan Fuzuli, Yevlax, Goranboy, Gence ve Terter arazilerinde 88 adet patlamayan bomba, 863 mühimmat, 2 drone, 178 roket mermisi bulundu. Bunun yanında Ermenistan SKAT, Tocka-u roket sistemi, misket bombası ve fosfor gazı kullanıyor. Misket bombası ve fosfor gazı silahlı kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hale getirildi" dedi.
"FOSFOR GAZI BOĞULMAYA NEDEN OLUR! MİSKET BOMBASI GENİŞ BİR ALANDA TAHRİBAT YARATIR"
Aliyev sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ermenistan tarafından yapılan saldırılarda zaman zaman patlamamış bombalara ve mühimmatlara da rastlanıyor. Bombalar içerisinde savaş hukukunda kullanılması yasak olan misket bombası ve fosfor gazının kullanıldığı tespit edildi. Ermenistan kanunları çiğneyerek sivilleri hedef alıyor. Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açmaktadır. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanmaktadır. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmemekte, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürmektedir. Misket bombası ise "Salkım bomba" olarak da anılır. Bomba içinde bombalar barındıran bu silah atıldığı yerde çok geniş alana yayılarak büyük zarar vermektedir."
DHA