Erzincan'da kayan toprakta siyanür tehdidi var mı? Prof. Dr. Mustafa Kumral gerçekleri anlattı!

Erzincan İliç'te meydana gelen toprak kaymasında siyanür tehdidi olup olmadığı konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral önemli açıklamalarda bulundu. "Siyanür orada açıkta kullanılan bir malzeme. Bugüne kadar havaya karışıp da neden bir risk meydana getirmedi de şimdi getirsin?" diyen Kumral, "Atmosfere karışma gibi bir durum söz konusu değil. "ifadelerini kullandı.

This browser does not support the video element.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Kumral, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasını değerlendirdi.

İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın açıklamaları şöyle:

"SİYANÜR ALTIN ARAMASINDA KULLANILMAZ"

"Bazı yanlış bilgilendirmeler oluyor. Siyanür öyle ucuz bir malzeme değil. Siyanür altın aramasında kullanılmaz.

Siyanür atmosferde karıştığında çok kolay bir şekilde ayrışabilen bir malzemedir. O yüzden atmosferle karışıp asit yağmurlarına dönüşecek diye bir şey yok.

"KONUYA EL ATTIK VE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI KONUSUNDA BURADA ŞU ANDA KRİZ MASASINDAYIZ"

Üniversitemiz olarak 11 tane profesör hocamızla buraya geldik. Konuya el attık ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda burada şu anda kriz masasındayız." dedi.

KAYAN TOPRAĞIN İÇİNDE SİYANÜR VAR MI?

"Kayan toprağın içinde siyanür yok mu?" sorusuna da yanıt veren Kumral, "Toprakta siyanür vardır ama bu siyanür öyle çok yoğun bir konsantrasyonlarda olan bir siyanür değil. Minimize edilmiş son derece az." şeklinde konuştu.

"İÇİŞLERİ BAKANI TALİMAT VERDİ"

Prof. Dr. Mustafa Kumral sözlerine şöyle devam etti: 

"Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın bize bir talimatı oldu. Son derece şeffaf bir şekilde, halkı doğru şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım. Yani hiçbir şeyi es geçmeyelim. Doğru neyse onu yapalım. Doğru neyse halka onu bilgilendirelim. Bu çok kıymetli birşey. Yani burada sürecin son derece şeffaf işlediğini sizler göreceksiniz. Hem üniversitemiz tarafından yapılan çalışmların şeffaf olduğunu, hem de devletimiz tarafından yapılan çalışmaların ne kadar şeffaf olduğunu sizler de göreceksiniz. Bakın; gönlümüz böyle şeylerin olmasını istemiyor ama madencilik olması gereken bir sektördür. Bu tür tehlikeleri zaman zaman barındırıyor. Tedbirler alınmalı, burada ihmali olanlar cezalandırılmalı. Bu sadece maden kazaları için değil ülkemizde hangi felaket yaşanıyorsa bütün felaketler için cezalandırılmalı."

Sosyal medyada gündem olan çorba! Müdür bile çekinerek söyledi... Havada panik anları: Kalp krizi geçiren oldu! Fenomen kadın, tartıştığı bir başka fenomeni canlı yayında vurdu! Uzun zamandır böylesi görülmedi: Rize'de deprem anı kamerada! Oğlunu PKK yandaşlarının arasından çekip çıkardı! Dev petrol platformu Boğaz’dan geçti!