Esad'dan flaş YPG çıkışı! Suriye'de taşlar yerinden oynadı...

Suriye iç savaşında Şam rejiminin yanında yer alan ve hayati bir rol oynayan Rusya'nın başbakan yardımcısıyla görüşen Beşar Esad, ABD'nin ülkesinde DEAŞ'e karşı desteklediği PYD/YPG’lileri "vatan hainleri" olarak nitelendirdi.

İç savaşta aynı cephede yer alan Suriye rejimi ve Rusya, işbirliğini gittikçe artırıyor.

Rusya lideri Vladimir Putin'den sonra bu kez Başbakan Yardımcısı Dimitry Rogozin Suriye'deki Hımeymim askeri üssüne indi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, görüşmede ABD'nin DEAŞ'a karşı Suriye'de desteklediği PYD/YPG'liler için "vatan hainleri" ifadesini kullandı.

Esad, Birleşmiş Milletler’in ülkenin bütünlüğünden vazgeçmemesi durumunda, Suriye’deki seçimlerde rol oynayabileceğini söyledi.

RUSYA FOSFAT YATAKLARINI DA ALIYOR!

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile buluşan Rogozin, görüşme sonrasında Suriye’nin enerji tesislerini yeniden inşa etmesini yalnızca Rusya’nın üstlenebileceğini söyledi.

Rogozin, Moskova ve Şam’ın Suriye’deki fosfat yataklarını işletmek ortak bir şirket kuracağını da ifade etti.

Rus heyette dışişleri, savunma, ekonomik kalkınma, enerji, ulaştırma, sanayi ve ticaret bakan yardımcılarının yanı sıra, Rusya’nın Şam büyükelçisi ve Rus önde gelen bir dizi şirket müdürü yer aldı.

Rusya lideri Vladimir Putin de geçen hafta Lazkiye'de bulunan Hımeymim askeri üssüne sürpriz bir ziyaret yapmış ve Beşar Esad tarafından karşılanmıştı.

PETROL SAHALARI DAEŞ'TEN YPG'YE GEÇTİ

İç savaşın yüz milyarlarca dolara mal olduğu Suriye'de petrol sahaları çoğunlukla Fırat Nehri havzası, Hama-Humus çevresi ve Türkiye sınırına yakın konumdaki Kamışlı çevresinde yer alıyor. Bir dönem geniş bir alanı kontrol eden terör örgütü IŞİD, özellikle Rakka ve Deyr ez Zor çevresindeki sahalardan elde ettiği petrolü satarak büyük gelirler sağladı. IŞİD'in bölgeden çıkarılmasıyla terör örgütü YPG'ye bağlı güçler söz konusu noktadaki petrol sahalarını ele geçirdi.

İLK ÖDÜL DENİZ ÜSSÜ OLDU

Akdeniz kıyısındaki Tartus'ta deniz üssü bulunan Moskova, 49 yıl daha bölgede kalacak. Yapılan anlaşmaya göre Rusya daha da genişleteceği deniz üssünü ücretsiz kullanacak.

Suriye'nin üste hiçbir kontrolü olmayacak, bölge Suriye'nin sivil ve idari yetkisinden tamamen muaf.

25 yıl uzatma opsiyonu bulunan anlaşmaya göre, Rusya’nın üste barındıracağı taşınabilir ve taşınmaz tüm mallar arama, el koyma ve diğer işlemlere tabi tutulamayacak.

Anlaşmadaki "Rusya, donanma tesisini korumak için gerekli sayıda askeri gönderme hakkına sahiptir" ifadesi dikkat çekiyor.

RUSYA 2015'TE SURİYE'NİN YANINDA SAVAŞA GİRDİ

Eylül 2015'te rejimin yanında savaşa giren Rusya, özellikle terör örgütü DEAŞ'ın Suriye topraklarından süpürülmesinde rol aldı. Muhaliflerin birçok kentten çıkarılmasında rejime yardım eden Moskova, peşinden Türkiye ve İran'la birlikte çatışmasızlık bölgeleri ilan etti. Daha sonra üç ülkenin öncülüğünde çatışmasızlık bölgelerinde ateşkes ilan edildi.

Türkiye, Rusya ve İran, muhaliflerin elindeki en büyük kent olan İdlib'e gözlemci statüsünde askeri birlikler gönderiyor.

FBI: Rusya seçimlere müdahale etti Real Madrid'e evinde şok! Taraftardan Arda Güler tepkisi! DMM'den 'Haftaya bambaşka bir gündemimiz olacak' ifadesi açıklaması
Sonraki Haber