Esed rejimi, terör grupları ile ticaret yapıyor

Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana 10 yıl geçerken Esed rejiminin saldırıları sürüyor. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar Esed rejiminin sürekli Türkiye'nin etki alanlarına saldırdığına dikkat çekere iç savaşın başlamasından bu yana rejim güçleri ve terör grupları arasında ticaret yapıldığını söylüyor.

Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana 10 yıl geçerken, dün gece Celebrus ve Bab'da gerçekleşen balistik füze saldırıları bölgede tansiyonu yeniden arttırdı. Esed rejimi güçlerinin düzenlediği saldırıda bazı petrol tesisleri vurulurken, sivil yaralıların olduğu öğrenildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, Suriye'de rejim güçlerinin özellikle Türkiye'nin kontrol ettiği bölgelerde etkin olmaya çalıştığını belirterek, iç savaşın başlamasından bu yana rejim güçleri ile terör gruplarının arasında bir ticaretin sürdüğünü kaydetti.

Habertürk canlı yayınında konuşan Ağar şu ifadeleri kullandı:

"Suriye iç savaşının 10. Yıl dönümü öncesinde bazı saldırılara maruz kalındı. Özellikle Türkiye'nin himayesi altında bulunan İdolib bölgesine yönelik; hatta bu saldırılardan bazıları bizim üs bölgelerimize yakın alanlarda gerçekleşti. En son kertede dün yapılan saldırılarda da taktik balistik füzelerin kullanıldığı gözüküyor."

Hedef olarak bölgede petrol ticareti yapan ve özellikle YPG/PKK'nın alanlarında çıkarılan ham petrolün damıtılarak işlenmesiyle ilgili temel denklemin Suriye rejimi tarafından vurulduğu gözüküyor. Yeni bir olay değil aslında. Daha önce de Rus uçakları benzer saldırılara imza atmıştı. Yine Fırat Kalkanı bölgesinde uçaklarla buradaki petrol tesislerini vurmuşlardı. Burada aslında petrol rantıyla ilgili temel bir denklem oluştuğunu görüyoruz. Özellikle YPG/PKK bölgesinde çıkan petrolün değişik araçlarla rejime satıldığı ya da bir şekilde Sünni eksene satıldığına dair temel fotoğraflar var. Rejim bundan rahatsız. Yani bir şekilde YPG/PKK ile oluşan bir denklem var. Burada savaş eksenli gelişmiş bir ekonomik trafik var. Bu trafiğe bağlı olan insiyatifler; yani rejim bir şekilde bununda ilgili Özgür Suriye Ordusu alanlarında bu tür rafinelerin oluşmasını istemiyor ve buna dair bir etki ortaya koymaya çalışıyor. Engelleyebilir mi? Çok zannetmiyorum. Rusya ile daha önce yapmışlardı. Yani bir imha oldu ama başla yerlerde tekrar kurdular.

"İÇ SAVAŞIN BAŞINDAN BU YANA BİRBİRLERİ İLE TİCARET YAPTILAR"

Bize doğru güç saldırıları geliyor, bizi de etkiliyor. Suriye iç savaşı çıktığından beri savaşan taraflar birbirleri ile ticaret yaptılar. Bu işin içinde IŞİD de vardı, YPG/PKK da vardı, rejim de vardı, bizim kontrol etmiş olduğumuz alanlardaki gruplar da vardı. Bunlar savaşa özgü temel karakterle hem savaş yaptılar hem de ticaret yaptılar. Şimdi gelişen kertede birbirlerini domine etmek veya ticareti birbirlerinin menfaatlerini kontrol etmek için kullandılar. Türkiye buna çok müdahil olmadı. Ama Türkiye'nin egemenlik ürettiği alanlarda bu tür saldırıların artmasıyla beraber Türkiye Rusya'ya bir bildiride bulundu. Eğer böyle devam ederse gelecek dönemde Türkiye'nin hamleleri ile karşılaşabiliriz. Çünkü bu sadece oradaki yasa dışı olarak tanımlanan bir petrol ticaretine müdahale değil, Türkiye'nin ordaki varlığına yönelik, oradaki etkisine müdahale edecek bir takım sonuçlar doğuruyor. İç savaşın 10. Yıl dönümünde Türkiye'nin etki alanlarında bir etki ortaya koymaya çalışıyor. Neden YPG/PKK alanlarında yapmıyor da Türkiye'nin olduğu alanlarda etki ortaya koymaya çalışıyor, bu da tartışılabilir. Çünkü, rejimin böyle ilginç bir şeyi var. Savaşın başından beri mezhebi olarak bir eksenleşme var. Bu mezhebi eksenleşmenin alanı olarak bu coğrafyayı görüyorlar. Bu ne yazık ki Orta Doğu'nun kaderi. Sonuçta bundan YPK/PKK kazanıyor ve savaş henüz bitmiş değil.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber