Esed rejimi, ülkelerine dönen mültecilere eziyet ediyor: Keyfi tutuklamalar ve işkence var!

Suriye'deki iç savaştan kaçan ve sonrasında ülkelerinde dönen mültecilere Esed rejiminin uyguladığı eziyet ortaya çıktı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hazırladığı raporda Esed rejimine bağlı güvenlik güçlerinin ülkelerine dönen mültecileri tutuklayarak işkence yaptığı belirtildi. Raporda Suriye'ye dönüşün güvenli olmadığı konusunda uyarı yapıldı.

Suriye'deki savaştan kaçarak farklı ülkelere sığındıktan sonra ülkelerine dönmek isteyen Suriyeli mültecilere Esed rejimi tarafından keyfi tutuklama ve işkence dahil ihlaller yapıldığı belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nin (HRW), 2017 ve 2021 yılları arasında "Hayatımız Ölüm Gibi: Lübnan ve Ürdün'den Dönen Suriyeli Mülteciler" başlıklı raporunda, Suriye'ye geri dönüşün güvenli olmadığı konusunda uyarı yapıldı.

Örgüt, keyfi olarak tutuklanan veya gözaltına alınan 21, işkence gören 13, üç adam kaçırma, beş yargısız infaz, 17 zorla kaybetme ve bir cinsel şiddet vakası dahil olmak üzere 65 mülteci ve aile üyeleriyle görüştü.

Haber 7'de yer alan habere göre, HRW Mülteciler ve Göçmenler Araştırmacısı Nadia Hardman, "Suriye'ye dönen mültecilere yönelik korkunç işkence, alıkoyma, zorla kaybetme, suistimaller, geri dönüşün güvenli olmadığını açıkça gösteriyor" dedi.

"Mülkiyet hakları ihlalleri ve sürdürülebilir dönüşü birçokları için imkansız kılan diğer ekonomik zorluklar" da dahil olmak üzere ek nedenler sıraladı.

Hardman, "Suriye hükümeti yaygın insan hakları ihlalleri uygulamaya devam ettiği sürece hiçbir ülke mültecileri Suriye'ye dönmeye zorlayamaz" dedi.

Suriye'de Mart 2011'de patlak veren iç savaş, çoğunluğu komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Türkiye olmak üzere 6,6 milyon mülteci dahil, nüfusun yarısındanfazlasının yerinden edilmesine neden oldu.

Lübnan ve Danimarka gibi bazı ülkeler, rejim güçlerinin geniş alanları kontrol altına almasının ardından çatışmaların yoğunluğunun azalması bahanesiyle Suriyeli mültecilere ülkelerine gönderme konusunda baskı uyguluyor.

Mülteciler örgüte, Ürdün sınır muhafızlarının kendilerine Suriye'ye gittiklerinde üç ila beş yıldan önce Ürdün'e dönemeyeceklerini söylediklerini, bunun da "Suriye'ye döndükten sonra zulüm görürlerse sığınma haklarından mahrum kalacakları" anlamına geldiğini söyledi.

Lübnan'da Suriyeli mültecilere yönelik sokağa çıkma yasakları, tutuklamalar, sınır dışı edilmeler, ikamet işlemlerinde kısıtlamalar gibi çeşitli baskılar uygulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda, Suriye'ye dönen düzinelerce mültecinin Suriye güvenlik güçlerinin elinde keyfi gözaltı, işkence ve hatta tecavüz dahil olmak üzere çeşitli suistimallere maruz kalmasını kınadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Bütün ülkeler Suriyelileri şiddet ve işkenceyle karşı karşıya kalmaktan korumalı ve hatta Suriye'ye zorla geri göndermeyi durdurmalıdır" çağrısı yaptı.

Örgüt, Lübnan'dan güneydeki Kuneytra vilayetine dönen 38 yaşındaki bir mültecinin "Güvenlik hizmetleri insanları korkutmayı bırakana kadar Suriye'de kimse güvende olmayacak" dediğini aktardı.

Çok acayip bir sevgi! Koskoca Anadolu İstanbul'a akın etti "2. veya 3. görüşmede silah bırakma çağrısı gelebilir" Hakurk ve Gara'da PKK'ya ağır darbe!
Sonraki Haber