Eski cumhurbaşkanı öldürüldü, İran Büyükelçilik binası bombalandı: En az 125 ölü...

İç savaş ülkesi Yemen'in başkenti Sana'da önce İran Büyükelçiliği'ne havan topu atıldı, dakikalar sonra bu kez eski Cumhurbaşkanı Salih'in evi patlatıldı. Husiler, Salih'in öldürüldüğünü iddia etti. Şiddetlenen savaşta en az 125 kişinin öldüğü, 238 kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, orduya acil olarak çeşitli kollardan başkent Sana'ya girilmesi talimatı verdi.

İç savaş ülkesi Yemen'de muhaliflerin arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile İran destekli isyancı grup Husiler arasındaki çatışmalarda, başkent Sana'daki İran Büyükelçiliği'ne havan topu isabet etti.

Büyükelçilik binasından dumanların yükselmesinden dakikalar sonra bu kez Husiler eski Cumhurbaşkanı Salih'in yaşadığı evi havaya uçurdu. Husiler, patlamada Salih'in öldürüldüğünü iddia etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Sana'da son birkaç gündeki çatışmalarda en az 125 kişinin öldüğünü, 238 insanın da yaralandığını açıkladı.

'ACİL OPERASYON' TALİMATI

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin Salih'le bir telefon görüşmesi yaparak acil olarak çeşitli kollardan başkent Sana'ya girilmesi talimatı verdi.

Hadi'nin, yardımcısı Korgeneral Salih'e "Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle birleşerek Husilere karşı çok sayıda cephe açın ve Sana'ya girin" dediği belirtildi.

Hadi'nin bu talimatının Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr'ın "Husilere karşı yürüttükleri mücadelede eski cumhurbaşkanı Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi'ne (GHK) destek vermenin ulusal çıkarlara uygun olduğu" şeklindeki açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

BİTMEYEN SAVAŞ

Yemen'de İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ile İran'ın bir kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı.

Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

Yemen'den Kasım ayı başında Riyad'a fırlatılan füze, Suudi Arabistan ve İran'ın birbirlerine savaş tehditleri savurmalarına neden olmuştu.

3 YILDIR SİLAHLAR HİÇ SUSMADI

Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.

Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.

Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

ABD’li Senatör Graham’dan tehdit: “Ekonominizi mahvedeceğiz” 2030 Ramazan iki kere mi oruç tutulacak? 2030 Ramazan başlangıcı 26 Kasım 2024 Salı akademik kadro ilanları yayımlandı!
Sonraki Haber