Et yiyen bakteri nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl Bulaşır?

Et yiyen bakteri, vücuttaki açık yaralardan ya da kesiklerden girerek kişi enfekte eden ve ölümle sonuçlanabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Et yiyen bakteri deniz, havuz gibi yerlerde bulaşır ve belirtiler takip edilip hızla tanı ve tedavi uygulanmalıdır. Haberimizin devamında et yiyen bakteri nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Et yiyen bakteri olarak da bilinen Nekrotizan fasiit, vücutta hızla yayılan, uzuv kaybı veya ölüme neden olabilen, nadir bir bakteriyel enfeksiyondur. Et yiyen bakteri hastalığını durdurmak için doğru ve hızlı bir şekilde tanı koyulmalı ve hemen gerekli tedaviler yapılmalıdır. Aslında nekrotizan fasiit enfeksiyonuna neden olabilen birçok bakteri türü vardır. Bu bakteriler vücuda en çok derideki bir çatlak yoluyla girer. Oldukça hızlı ve yıkıcı bir şekilde yayılarak vücutta doku ölümüne yol açarlar. Belirtiler başlangıçta hafif bir enfeksiyonu andırır, ancak hızlı bir ilerleme olur. 

ET YİYEN BAKTERİ NEDİR?

Et yiyen bakteri ya da tıbbi adıyla nekrotizan fasiit, deri ve deri altı dokularda gelişen, hızlı tedavi edilmezse ölümcül olabilen, ender rastlanan bir yumuşak doku enfeksiyonudur. Nekrotizan fasit bilinen adıyla et yiyen bakteri cilt altı dokusunun iltihaplanmasına hatta ölüme neden olabilen bir bakteridir.

ET YİYEN BAKTERİ NEDEN OLUR?

Nekrotizan fasiit enfeksiyonu için öncelikle etken bakterilerin vücuda giriş yapması gerekir. Mikroorganizmalar, ciltte oluşan bir kesik, sıyrık veya cerrahi yaradan vücuda girebilir. Bakterilerin girişi için bu yaralanmaların büyük olması gerekmez. Bir iğne ucu boyutunda olması bile yeterlidir. Vücuda giren bakteri kana karışarak sepsis adı verilen ciddi sistemik enfeksiyona yol açabilir ya da uzak organlara taşınabilir.

ET YİYEN BAKTERİ KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

Et yiyen bakteri kimlerde görülür sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. Aslında tamamen sağlıklı bireylerde bile nekrotizan fasiit gelişebilir, ancak bu oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Halihazırda kanser, diyabet, kemoterapi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan sağlık sorunları olan kişilerde et yiyen bakteri enfeksiyonu gelişme riski daha yüksektir. Nekrotizan fasiit enfeksiyonu için risk taşıyan diğer kişiler şunları içerir:

-Kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar

-Steroid kullananlar

-Bası yarası, ameliyat kesisi gibi cilt lezyonları bulunanlar

-Sık sık sivrisinek, pire gibi böcek ısırığına maruz kalanlar 

-Sigara kullananlar

-Alkol ya da uyuşturucu bağımlıları 

-Aşırı kilolu bireyler

-Kronik böbrek hastaları

-HIV pozitif kişiler 

-Yanık hastaları

-Periferik damar hastalığı olanlar

ET YİYEN BAKTERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nekrotizan fasiitin ilk belirtileri genellikle ciddi görünmeyebilir. Ciltte ısınma, kızarıklık olabilir ve kişi sanki bölgedeki kas ya da bağlarda yaralanma olmuş gibi ciddi bir ağrı hissedebilir. Hatta bazen sadece boğaz ağrısı, kırgınlık gibi grip benzeri belirtiler olabilir. Sonraki aşamada ciltte küçük boyutlu, ağrılı ve kırmızı bir yumru gelişebilir, ancak gelişen bu kırmızı yumru hızla büyür. Ağrı daha da kötü hale gelir ve enfeksiyondan etkilenen bölgedeki kızarıklık hızla genişler. Enfekte bölgeden sıvı ve irin sızıntısı olabilir veya alanın rengi solabilir. Kabarcıklar, şişlikler, siyah noktalar, ülserler gibi farklı cilt lezyonları görülebilir. Enfeksiyonun erken evrelerindeki ağrı lezyonun görünümüne oranla çok daha kötüdür. Yırtık bir kas ağrısına benzeyebilen yara boyutuyla orantısız şiddette bir ağrı mevcuttur. Diğer nekrotizan fasiit belirtileri ise şunları içerebilir:

-Halsizlik 

-Güçsüzlük 

-Yorgunluk 

-Ateş

-Genel vücut ağrıları

-Titreme

-Terleme

-Mide bulantısı ve kusma

-İshal

-İdrar sıklığında azalma 

-Enfeksiyon bölgesinde hızlı bir şekilde genişleyen kızarıklık 

Enfeksiyon devam ederse, sonraki evrede kişide şu bulgular ortaya çıkabilir:

-Dehidrasyon (Vücutta sıvı açığı oluşması) 

-Hızlı kalp atımı 

-Düşük kan basıncı

-Koyu, mor renkli cilt

ET YİYEN BAKTERİ NASIL BULAŞIR?

Et yiyen bakteriler, enfekte kişinin yarasına dokunmak gibi yakın temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ancak bulaş, bakteriye maruz kalan kişinin açık yarası, su çiçeği veya zayıf bir bağışıklık sistemi olmadığı sürece nadiren olur. Et yiyen bakteriler göllerde, ırmaklarda, okyanuslarda, yüzme havuzlarında ve hatta jakuzilerde yaşayabilir. Nekrotizan fasiitin ortaya çıkma eğiliminde olduğu en yaygın vücut bölgeleri kollar, eller, ayaklar ve bacaklardır fakat diğer bölgelerde de görülebilir.

ET YİYEN BAKTERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Doktor bir hastada et yiyen bakteriden şüphelenirse, kişiye hemen antibiyotik tedavisi uygular. Kişi tedavi süresince yoğun bakım ünitesine yatırılarak yakın takibe alınır. Et yiyen bakteri tedavisi acil yaklaşım gerektirir, çünkü hızla yayılır ve kısa sürede geniş doku ölümüne yol açar. Erken teşhis, cilt ve yumuşak dokunun cerrahi olarak çıkarılması gerekliliğini en aza indirir ve toksik şok riskini azaltır. Bazen, enfekte olmuş dokuyu çıkarmak için acil cerrahi gerekebilir. Uygulanan bu acil nekrotizan fasiit ameliyatı enfeksiyonun yayılmasını durdurabilir. İlerlemiş vakalarda kişinin uzuvun cerrahi olarak kesilmesi gerekebilir. Nekrotizan fasiit tedavi seçeneklerinden biri de hiperbarik oksijen tedavisidir. Son araştırmalara göre MRSA adı verilen metisiline karşı dirençli stafilokok bakterilerinin etken olduğu olgularda et yiyen bakteri sarımsak içerisinde bulunan allicin isimli maddeyle tedavi edilebilir.

CIA ve MOSSAD Katar'da: Gazze'de sürpriz ateşkes gelişmesi! Tehlike: Ne yiyeceğimize biz değil sosyal medya karar veriyor! Kerem Aktürkoğlu: Tüm hayallerimi gerçekleştiriyorum!
Sonraki Haber