Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Mart ayı kira artış oranı belli oldu! İşte örnek hesaplama...

Ev sahiplerinin Mart ayında kiracılarına yapabilecekleri tavan zam oranı için merakla beklenen TÜİK TEFE TÜFE Şubat ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yani Mart 2022 resmi kira artış oranı rakamı yüzde 25,98 oldu.

Şubat 2022 enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda ev sahiplerinin Şubat ayı sonu itibari ile kira sözleşmesi sona eren ve Mart ayından itibaren zamlı kira ödemeye başlayacak olan kiracılarına uygulayabilecekleri tavan zam oranı rakamı olarak uygulanacak.

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ev sahipleri kiracılarına 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden zam yapıyordu. Ancak enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile kiracıların mağduriyet yaşamalarını engellemek adına hükümet tarafından kanun değişikliği yapılmış ve bu rakam ÜFE yerine nispeten daha düşük olarak gelen 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı.

TÜİK TEFE TÜFE ŞUBAT 2022 RAKAMLARI

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,98 artış gerçekleşti.

MART 2022 KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon raporu ile milyonlarca ev sahibi ve kiracının da merakla beklemiş olduğu Mart ayı kira artış oranı 2022 ilan edilmiş oldu. TÜİK enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yani Mart 2022 resmi kira artış oranı rakamı yüzde 25,98 oldu.

2022 MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Mart 2022 Kira Artış Oranı: % 25,98

Mart Ayı Kira Zammı Tutarı: 259,80 TL

Mart Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.259,80 TL

EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş kiralık ev fiyatlarına da yansımış, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeni ile yıkılan bina sayısının artması, bir yandan mülteci göçü, bir yandan da ekonomik dalgalanma nedeni ile yeni konut üretiminin azalması ile hem boş kiralık ev bulmak zorlaşmış hem de kiralık ev fiyatları rekor seviyeye yükselmişti.

Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişiyor! Yasmin Erbil babası hakkında konuştu: Stresten egzama atakları geçirdi Uluslar Ligi kura çekimi ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?
Sonraki Haber