Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Bakanlık düğmeye bastı! Artık e-devlet üzerinden yapılacak!

Kayıt dışı ekonomiyi önlemek isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira sözleşmeleri için yeni bir karar alacağı öğrenildi. İşte kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren o karar…

Geride bırakmış olduğumuz yılın sonlarına doğru yükselen grafikler sergilemeye başlayan para piyasaları ile altın piyasası, enflasyonun da giderek artmasına sebep oldu. Buna bağlı olarak hem ilgili döviz kurları ile altın fiyatlarına hem de enflasyona bağlı olarak hesaplanan pek çok hizmet kalemi, yüksek oranlarda zamlanmış oldu. Bu zamlardan etkilenen kalemlerin başında ise gayrimenkul kiraları geldi.

Açıklanan aylık enflasyon verilerine bağlı olarak hesaplanan azami kira artış oranı, yükselen enflasyon sebebi ile fahiş seviyelere ulaştı. Bu durumun hali hazırda diğer zamlar ile mücadele içerisinde olan kiracıları olumsuz etkilediğini fark eden bakanlık, geçtiğimiz aylarda almış olduğu bir karar ile kira artış oranlarının ikinci bir karara kadar enflasyona göre belirlenmeyeceğini ve azami olarak yüzde 25 oranında uygulanacağını ifade etti.

Bakanlığın almış olduğu yüzde 25’lik azami kira artış oranı kararına rağmen gelirlerini yükseltmek isteyen birçok kötü niyetli ev sahibi, kiracıları ile resmen papaz oldu. Bu durum mahkeme koridorlarının dolup taşmasına sebep olurken bakanlık kira sözleşmeleri için yeni bir çalışma başlattı. Kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacı ile harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev kiraları başta olmak üzere birçok farklı madde için planı yürürlüğe soktu.

KİRA SÖZLEŞMELERİNE E- DEVLET AYARI!

291 kurum ve kuruluş ile anlaşmaya vararak 900 öneriyi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023- 2025 dönemini kapsayan “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı” isimli yeni çalışmasını oluşturdu. Yeni çalışma ile birlikte birçok farklı konuya ilişkin düzenlemelerin yapılacağı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’na göre 2024 yılının sonuna kadar tamamlanacak olan çalışma ile birlikte o tarihten sonra kira sözleşmelerinin e- devlet üstünden yapılması mümkün kılınacak.

YENİ EYLEM PLANININ DİĞER MADDELERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’na şu başlıkları da dahil etti:

  • Tütün, alkol ve akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacı ile yeni adımlar atılacak.
  • Meyve ve sebze ticaretinde kayıt dışı işlerin yapılamaması için Hal Kayıt Sistemi’nin entegrasyonu sağlanacak.
  • Esnek ve uzaktan çalışma modellerine ilişkin mevzuat yenilenecek.
  • İşveren tarafının elden ödeme yapamamaları için yeni düzenlemeler devreye girecek.
  • Nakit para kullanım oranının düşürülmesi adına kartlı ve dijital ödeme yöntemlerine ilişkin teşvikler ortaya konacak.
Sıfır Araç Kampanyaları Listesi 2024! Güncel Otomobil Kampanyaları Plastik Poşet Ücretleri Artacak mı? Poşet Fiyatları Zamlandı mı? Bugün hangi maçlar var? 22 Kasım Cuma günkü maçların listesi
Sonraki Haber