Evde itikafa girilir mi? 2021 Ramazan itikaf hangi günler? İtikafın şartları nedir?

İtikaf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına erişmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir yerde Allah'a yakınlık elde etmek amacıyla bir süre durmasıdır. Tam kapanma yaşadığımız şu günlerde ise evde itikafa girilir mi merak ediliyor. Peki 2021 Ramazan ayında itikafa hangi günler girilir? İşte itikafın şartları

İtikaf, dünya işlerine gönül bağlamama ve kendini bir konuya verme anlamlarına gelir. Dini bir terim olan itikafa Ramazan ayının son 10 gününde girilir. Peki itikafa kimler girebilir? İtikafta konuşulur mu? İtikafa nasıl niyet edilir? İtikafın şartları nedir?

2021 RAMAZAN AYI İTİKAF HANGİ GÜNLER?

2021 Ramazan ayında itikaf hangi günler sorusunun yanıtı; 3 Mayıs pazartesi ile 12 Mayıs Çarşamba günleri arasındadır. İitkafa bu günler arasında girilir.

İTİKAFA NASIL GİRİLİR?

İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür.

İTİKAFIN ŞARTLARI NELERDİR?

Niyet. Niyet diğer ibadetlerde şart olduğu gibi itikâfta da şarttır. Niyet etmeksizin camide beklemek itikaf yerine geçmez.
Erkeğin beş vakit cemaatle namaz kılanan mescidde itikâfa girmesi. İtikâfın en faziletlisi Mescid-i Haram'da, sonra Mescid-i Nebevî'de, sonra Mescid-i Aksâ'da olandır.
Oruç. Vâcib olan itikâf için şarttır.
Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları.

İtikaf niyeti nasıl yapılır:

"Allah rızası için şu mescidde şu kadar müddet itikâf yapmaya niyet ettim" demekle ve kalbinden geçirmekle bunu nefsine vâcib kılar. Bu niyetle mescide giren kimse abdest almak, gusletmek, abdest bozmak gibi zaruret olmadıkça mescidden ayrılmaz. Aksi takdirde itikâfı bozulur, yeniden itikâfa girmesi gerekir.

MGM'den 12 ile sarı kodlu uyarı! Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor?
Sonraki Haber