"Evrim teorisi" çıkartıldı; "Cihat" kavramı ve FETÖ müfredata girdi
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz yeni müfredatı açıkladı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni müfredata ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, "İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı, sınıflar esas alındığında ise 176 müfredat yenilendi." bilgisini verdi.
"Şunu çok iddialı olarak söylüyorum ki bu ana kadar hiçbir müfredat bu kadar çok demokratik katılımla oluşturulmadı ve halkımızın görüşlerine açılmadı." diyen Yılmaz, yenilenen müfredatların ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Ocak 2018'e kadar programlarla ilgili olarak sahadaki uygulamalarımız üzerinden izleme ve değerlendirme çalışması yapacağız. Haziran 2018'e kadar değiştirilen müfredatların eğitim araç gereçlerini, ölçme araçlarını hazırlayacağız. Eylül ayından itibaren, okullarımızın açılmasıyla birlikte, bütün öğretmenlerimize ve velilerimize programların ayrıntılı olarak tanıtılacağı toplantılar düzenlenecek. Bu hazırlıklarımızla, 2018-2019 eğitim öğretim yılına tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim sürecimize istikrarlı ve çok daha güçlü, yeni ve yenilikçi bir şekilde devam edeceğiz."
"Şuna çok inanıyorum, Türkiye'nin eğitimi iyi bir yolda ilerlemektedir. Türkiye'nin mevcut durumunda 2030 ve 2050 projeksiyonları yapılıyor. Bunlar yapılırken Türkiye'nin geri gittiği değil, aksine 2030'da ve 2050'de hangi seviyeye geleceği belirtiliyor." diyen Yılmaz, "İnşallah bu yenilenen müfredatla birlikte evlatlarımıza vereceğimiz, çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve kazanımlarla birlikte, 21. yüzyılı çok daha aydınlık yapacağız." ifadelerini kullandı.
OBEZİTE MÜFREDATTA
Hayat bilgisi, Türkçe ve müzik dersleriyle ilgili de bilgi veren Bakan Yılmaz, "oyun ve fizik etkinlikleri" dersine obezitenin eklendiğini, beden eğitimi dersinin isminin "beden eğitimi ve spor" olarak değiştirildiğini söyledi.
Türk dili ve edebiyatı dersinde destan, hikaye ve anılar türünde hangi yazarlara yer verildiğini, haber metni kazanımında ise şiddet içerikli haberlerin yazımında bunların reyting aracı olarak kullanılmaması üzerinde durulacağını bildiren Yılmaz, "Hikayede 1940-1960 arası metinlerin farklı eğilimleri temsil eden hikayelerden seçilmesi istendi. Bireyin iç dünyasını esas alan, toplumcu, gerçekçi, milli ve dini duyarlılığı yansıtan modernist metinler seçildi." dedi.
Öğrencilere Ziya Osman Saba, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Attila İlhan, Nazım Hikmet, Erdem Beyazıt, İsmet Özel, Bekir Sıtkı Erdoğan ve Sezai Karakoç, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif gibi önemli şairlerin şiirlerinden örnekler verildiğini söyledi.
Bakan Yılmaz, "Zorunlu din dersi müfredat taslağı önümüzdeki hafta açıklanacak. Askı süreci için bir haftalık bir süre vereceğiz." dedi.
15 TEMMUZ YENİ MÜFREDATTA
Güncellenen öğretim programları arasında yer alan 4, 5, 6 ve 7'nci sınıflarda okutulan sosyal bilgiler dersi öğretim programında "toplumsal hayatımızda demokrasi" kazanımının işlenmesi sırasında, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Milli Birlik Günü'nün ele alınmasını isteyeceklerini bildiren Yılmaz, Türkçe dersleri ile Anadolu imam hatip lisesi meslek derslerinde de 15 Temmuz'un da yer alacağını kaydetti.
Terör örgütleri PKK, DEAŞ ve FETÖ'nün kavram olarak müfredatta yer alıp almadığına ilişkin bir soru üzerine de Yılmaz, "Yer alacak. Türkiye'de 1990 sonrası yaşanan siyasi, ekonomik gelişmeleri dikkate alıp da terörü görmeden olmaz. Dolayısıyla terörle yaşıyor muyuz? Terörden bahsetmediğimizde ortadan kalkıyor mu? Bence bunların yer alması uygun olur diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, "Milli Mücadele'nin önderi ve Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerine, Milli Mücadele'nin millete açtığı ufkun getirdiği fikri gelişimin gereklerine öğretim programlarında açıkça yer verdik." şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, "Cihadın ne olup olmadığının öğretilmesi de bizim Bakanlığımızın asli görevleri arasındadır. Bundan rahatsız olmaya gerek yok." dedi.
TEOG'DA AÇIK UÇLU SORU DÖNEMİ
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında yapılacak sınavlarda açık uçlu sorularla ilgili bir soru üzerine Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
"Bundan sonra yapılacak ilk TEOG'dan başlamak üzere 6-8 arasında açık uçlu soruyu öğrencilerimize sormayı öngörüyoruz."
EVRİM TEORİSİ ÇIKARILDI, CİHATA YER VERİLDİ
Tartışmalara yol açan evrim teorisi de müfredeattan çıkarıldı. Yılmaz, orta öğretimde her derse öğrencilerin seviyelerine göre yer verilmekte olduğunu söyleyerek, evrim teorisinin öğrencilerin yeterli felsefi alt yapıya sahip olmaması gerekçesiyle üniversiteye bırakıldığını söyledi.
Yılmaz, şunları söyledi:
"Evrim konusu ikiye bölünmüş bir tarafgirlikle, kör dövüş içinde tartışılmaktadır. Müfredatta evrim teorisiyle ilgili mutasyon, seçim, adaptasyon gibi kavramlar yer almaktadır. Ancak evrim kuramı üniversiteye bırakılmıştır, çünkü öğrencilerin felsefi altyapıya sahip olması gerekir."
Öte yandan Yılmaz imam hatip liselerindeki fıkıh dersinde artık "cihat" kavramının da öğretileceğini söyleyerek, şunları kaydetti:
"Cihat bizim dinimizde bir unsur bu nedenle fıkıh dersinde ve temel dini bilgilerde cihat var. Bundan (cihadın öğretilmesinden) rahatsız olmaya gerek yok, aksine vermesek talep gelmesi gerekirdi. Kırmak, dökmek, savaşmak cihadın içine girmez ama gerekiyorsa vatan koruması girer. Cihadın ne olduğu ve ne olmadığının öğretilmesi de bizim görevimiz."