Faiz indirimi geliyor! Yeni not artışı sırada

Küresel piyasalarda başlayan faiz indirimleri yakında Türkiye’de de başlayacak. Kasım ayı bu konuda öne çıkıyor. TCMB, son PPK toplantısında en azından yeni faiz artırımı yapmayacağını açıklamış oldu. Bunun devamında finans kurumları Kasım ayında faiz indirimi beklemeye başladı. İyi haberlerin devam etti. Bu yıl üç kredi derecelendirme şirketinden not artışı alan tek ülke olan Türkiye, dördüncü artış için de ilk sinyali aldı. İşte detaylar...

S&P Global, dün Anadolu Ajansı’na yeni not artışı yapılabileceğini açıkladı. Ardından bugün de 6 Türk bankasının kredi notu yükseltildi. Bunlar gelecek için olumlu gelişmeler. Küresel düzlemde yaşanan temkinli iyimserlik devam ederken içeriye yansımaları da gerçekleşiyor. Türk mali piyasaları da temkinli iyimser havaya büründü. Bunun en önemli nedeni ise Merkez Bankası rezervlerinin rekor sevide artması.

Ağustos ayının son haftalarında hızlanan TCMB'nin net döviz pozisyonunda bozulma yerini iyileşmeye terk etti. Cuma günü swap ve kamu dövizleri hariç net yabancı para pozisyonu 1,2 milyar dolar daha artarken, Ağustos ayının son haftalarında yaşanan bozulma sonrası TCMB son on üç iş gününde yaklaşık 14,8 milyar dolar rezerv biriktirdi. Bu bağlamda manşet rakamın da 22,6 milyar dolar ile 2021 yılı sonrası zirve seviyesine ulaştığı. 

TCMB'nin döviz rezervlerini piyasadan alım yaparak kuvvetlendirmesi, aynı zamanda piyasaya çıkan ilave TL anlamına geliyor. Döviz alıp piyasaya TL verdikçe, emisyon hacmi genişliyor, TL likiditesi de artıyor. TL'nin bollaşması da piyasada belirlenen faiz oranları üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor (bollaşan malın fiyatı düşer). Geride bıraktığımız hafta, Türk Lirası Referans (TL REF) faiz oranı TCMB'nin belirlediği borç alma faiz oranı olan %47 seviyesine kadar neredeyse gerilerken, söz konusu faiz yaklaşık on gün önce %53 seviyesindeydi. Enflasyonla mücadele kapsamında piyasada iş gören faizin gevşemesini pek de istemeyen TCMB'nin TL mevduatta uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranı Cuma gecesi artırması sonrası dün tahmin ettiğimiz TL REF günü %50,25 seviyesinden tamamladı. 

Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve 1 Kasım'daki değerlendirmeye ilişkin dün açıklama yapan kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye için Kasım'da yeni bir not artırımı olabilir dedi. Şu an Türkiye'yi, rakibi Fitch'in bir basamak altında notlayan kurum 1 Kasım'da yapacağı değerlendirme öncesinde, Türkiye ekonomisinde politika değişikliğinin ardından başta dış göstergeler olmak üzere bazı kredi derecelendirme ölçütlerinin iyileştiğini ve bunlar arasında en önemlilerinden birinin net döviz rezervlerindeki artış olduğunu dile getirdi. Rezervlerin kuvvetlenmesi kırılganlığı hızla azaltırken, notların da artıyor olması, yabancı yatırımcı için oldukça önemli bir gelişme.

Ankara'da iki genç polisle silahlı çatışmaya girdi; 1 ölü, 1 yaralı Fidan dikeyim derken tek parça Bizans mozaiği buldu Murat Kurum'a operasyon girişimi deşifre edildi
Sonraki Haber