Faiz indiriminde ibre kasım ayını gösteriyor
Türk mali piyasaları ve reel sektörün en önemli konusu faizin ne zaman ineceği. Yatırımcılar ve sanayiciler artık sızlanmaya başladı. Çünkü yüksek faiz reel sektörü önemli oranda etkiliyor. Yüksek faiz nedeniyle yeni yatırımların azalması aynı zamanda istihdam piyasasını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle Merkez Bankası’nın faizi indirip indirmeyeceği konusunu artık tartışılmıyor. Yeni konu bunun ne zaman gerçekleşeceği. İşte detaylar...
Yerli ve yabancı finans kuruluşlarının yöneticileri, bu yıl içinde en çok kasım ayını işaret ederken 2025’in ilk aylarında da olu diyenler var. Burada Eylül ayı enflasyon verisi kritik önemde. Beklenti yüzde 2.1. Eğer olumlu yönde düşüş gelirse kasımda faiz indirimi olabilir. Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “TCMB'nin Kasım ayında, reel kesimden gelen serzenişlerine paralel faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin de arttığının altını çizelim. Bu bağlamda, Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamları önem arz ediyor. Anketler TÜFE'nin %2,1 artacağını gösteriyor. Olumlu yönde sürpriz yapacak bir veri, faiz indirim fiyatlamasını başlatabilir. Bu bağlamda Kasım veya Aralık olmak koşulu ile ilk adımın 250 baz puan olacağını öngörüyoruz” yorumunu yaptı.
Değirmencioğlu, Borsa İstanbul’un üç günlük satış baskısı yemesini ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu etrafında dönen dedikodu trafiğine bağladı. Değirmencioğlu,
“Eğer Ekrem İmamoğlu ekseninde cereyan eden dedikodu trafiğine paralel Borsa İstanbul haftanın son üç gününü satış baskısı ile tamamlarken, BIST100 ana endeksi hafta genelini %1,2 düşüşle tamamladı. USDTRY kuru haftayı 34,1750 seviyesinde ve tüm zamanların en yükseğinde tamamlarken, tahvil getirileri ve CDS primi yatay seyrini korumaya devam etti. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ABD temaslarının olumlu geçtiğini açıkladı” dedi.
Küresel mali piyasaların gündeminde, haftanın son iş günü, FED'in favori enflasyon göstergesi olan PCE (kişisel tüketim ve harcama) veri bulunuyordu. PCE enflasyonu yıllık bazda %2,2'ye gerileyerek beklentilerin bir tık da olsa altında kalarak (enflasyon geriliyor) piyasa iyimserliğini destekledi. En büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD'nin S&P500 endeksi haftalık kapanış itibariyle tüm zamanların zirvesinde yükselirken, yılbaşından bu yana bakarsak %20 artışla rekor seviyelere yakın bir yükseliş kaydetti. Üçüncü çeyreğin bugün sona ermesiyle endeks, 1997'den bu yana en güçlü Ocak-Eylül performansını gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyor.
FED'in jumbo faiz indirimi ve akabinde Çin'den gelen teşvik paketlerinin ışığında kıymetli madenler geçen hafta adeta ışıldadı.
GÜMÜŞ TIRMANIYOR
Faiz oranlarının dünya genelinde gerileme eğilimine girmesi sonrası kıymetli madenleri elde tutmanın maliyeti her geçen gün daha da gerilerken, gümüşün ons fiyatı haftayı 31,60 seviyesinde tamamlayarak 2013 yılından bu yana en yüksek haftalık kapanışı gerçekleştirdi. Gümüş ayı %10'a yakın yükselişle tamamlamaya aday.
ALTIN TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE
Filistin’in ardından Orta Doğu'daki gerginlik Lübnan'a sıçrarken, güvenli liman altının ons fiyatı geride bıraktığımız hafta 2,685 dolar seviyesini test etmesi ardından haftayı 2,657 dolar ile tüm zamanların (haftalık kapanmış) zirvesinde tamamladı. Son bir ayda %6'dan fazla yükseliş kaydeden altın, 2016'dan bu yana en iyi çeyreğini de geride bırakmaya hazırlanıyor. Teknik bir bakış açısıyla, kısa vadede hedeflenen 2,700 dolar seviyesine neredeyse geçen hafta ulaşıldı. Orta vadede 3 bin dolar hedefi ara ara görülecek kâr satışları olsa da hala devam ediyor.