Faiz yükseldi, döviz piyasası soğudu
Piyasalar yerel seçimler ardından ikinci iş gününü de tıpkı ilk gün gibi yön bulmakta biraz zorlanarak tamamladı. TCMB'nin dezenflasyonist sürecin tesis edilmesi adına son haftalarda peşi sıra atmış olduğu agresif adımların neticesinde sert bir şekilde yükselen piyasa faizleri, hisse senetleri üzerinde baskı kurarken, döviz piyasasında da suların durulmasına neden oldu. İşte detaylar...
Yüksek TL faizi yatırımcı iştahını kabartınca, USDTRY kuru gün boyu psikolojik 32 seviyesinin etrafına salınırken, son 2 gündür kur cephesinde egemen olan aşağı yönlü hareketin de arkasında, TL ihtiyaçlarını karşılamak adına önce seçim sonrasını görüp döviz pozisyonunda kalmayı tercih eden yurtiçi yerleşiklerin döviz bozmaları etkili oldu.
Risksiz bir yatırım aracı olan yüksek TL mevduat faizinin (son verilere göre 3 aya kadar ortalama mevduat faizi %59,52) cazibesi kuru aşağıya baskılama başlarken, hisse senetlerini de olumsuz etkiliyor: dün BIST100 ana endeksi günü %1,3 düşüşle tamamladı. Kıbrıs İktisat Bankası analizime göre, yabancı yatırımcının ilgi gösterdiği borsanın lokomotif endeksi bankacılık hisselerini bir kenara bırakırsak, borsa genelinde limoni seyir hakim. Teknik bir bakış açısıyla, 8,480 endeks seviyesinin altında haftalık bir kapanış görmemiz, aşağı yönlü isteği daha da süratlendirebilir.
CDS GERİLEDİ
Türkiye'nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 300 baz puan seviyesine gerilerken, uzun vadeli TL cinsi tahvillere de alım geldiğini not edelim. Mart ortasında %48 seviyelerine yükselen 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %44 seviyelerine geriledi.