Faranjit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemler!

Boğazın farinks ve farenks adı verilen kısımlarının iltihaplanması sonucu oluşan ve genellikle kış mevsiminde daha sık görülen bir hastalık olan Faranjit'in ne olduğu ve nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Faranjit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

Solunum yolu enfeksiyonları arasında yer alan farajit, özellikle kış aylarında kendini gösteriyor. Boğazda ağrı oluşması, yutkunma zorluğu çekmek gibi birçok rahatsızlığı berraberinde getiren faranjit'in nasıl geçeceği birçok kişi tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Peki, Faranjit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

FARANJİT NEDİR?

Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmalara denir. Boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, ses kısıklığı, ateş, öksürük, boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular ve ağız kokusu şeklinde ortaya çıkar.
Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir.
Akut farenjitin belirtileri;
Boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuruluk gibi şikâyetlerin yanı sıra ses kısılması, ateş, halsizlik, burun akması. Genellikle bir tür üst solunum enfeksiyonu söz konusudur.
Kronik farenjit;
Yutkunma güçlüğü, gıcık öksürüğü, yanma, gerilme, yabancı cisim takılmış gibi bir his ve boğazı sık sık temizleme isteği. Akut farenjit sık sık tekrarlanıyorsa kronik farenjite dönüşebilir.

NASIL GEÇER?

Virüslerden kaynaklanan farenjit için antibiyotikler fayda sağlamaz. Ancak ciddi enfeksiyonlarda ya da bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu durumlarda antibiyotik önerilebilir. Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir. Pastiller pek fayda etmez. 

Kronik farenjitin ise tedavisi oldukça zordur. Hem doktorun tedavi uygulaması hem de hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Antibiyotikler genellikle faydasızdır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akut faranjit belirtileri;
Boğazda ağrı oluşması,
Yutkunma zorluğu çekmek,
Geniz akıntısı olması,
Yüksek ateş olması,
Halsizlik durumu,
Ses kısılması yaşamak,
Kırgınlık olması,
Kas ağrılarının olması,
Kulak ağrısı olması,
Lenf bezlerinin şişmesi.

Kronik faranjit belirtileri;
Boğazda kuruma hissi,
Boğazda yanma,
Kuruluk,
Boğazda gıcık,
Boğazda takılma,
Yutkunma zorluğu,
Yabancı cisim takılıymış hissi,
Boğazı sürekli temizleme isteği.

EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!

Yoğun şekilde mikrop kırıcı özelliğinin yanında süt solunum yollarını açmaya yardımcı olan zencefil faranjit tedavisinde çoğunlukla kullanılmakdır. Etkili antioksidanlar arasında gösterilen zencefil salatalarda kullanıldığı gibi zencefil çayı hazırlanarak faranjit tedavisinde kullanılabilir. Faranjite iyi gelen diğer bir bitki ise nanedir. Nane faranjitten tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlar. Bunun yanında solunum yollarını açtığı gibi, hastalıktan meydana gelen tahrişin kısa sürede giderilmesine yardımcı olabilir. Nane çiğnemek veya suda kaynarken buharını solumak faydalı olabilir. C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon faranjite iyi gelen diğer bitkidir. Limon suyuyla gargara yapmak boğazlarda farajitin enden olduğu tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir ve boğazı mikroplardan temizler. Eski medeniyetler dahil, asırlardır bir çok hastalığın tedavisi için kullanılan balın doğal antibiyotik özelliği vardır, çok güçlü mikrop kırıcı özelliği olan bal tüketimi farnjit sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma 26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta start aldı: İşte gecenin toplu sonuçları
Sonraki Haber