Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Fay hattı sorgulama ekranı!

Elazığ'da meydana gelen, tüm Türkiye'yi yasa boğan 6.8 şiddetinde li depremin ardından vatandaşlar fay hattı bölgelerini araştırmaya devam ediyor. Hangi bölgelerin risk altında olduğu merak edeliyor. Özellikle sosyal medya platformdaki çeşitli spekülasyonlar üretildi. Peki, Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Fay hattı sorgulama ekranı! Detaylar haberimizde...

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yenilenmiş diri fay hattı haritasından hangi bölgelerden fay hattının geçtiği kolayca görülebiliyor. Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetinde ki depremin ardından Manisa, Muğla, İzmir illerinde yaşanan depremler yurt çapında tedirginlik yarattı. Birçok kişi “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusunun yanıtını araştırmaya devam ediyor. Peki, Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Fay hattı sorgulama ekranı! Detaylar haberimizde...

MTA FAY ATTI SORGULAMA EKRANI

FAY NEDİR?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Diri Fay: Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için MTA resmi internet sitesi üzerinde yer alan uygulamaya aşağıda verdiğimiz link aracılığıyla giriş yapınız. Ardından faylar butonuna tıklayarak Türkiye üzerinden geçen bütün fayları görüntüleyebilirsiniz. Evinizin konumunu belirleyin, evinizin ardından fay hattı geçip geçmediğini kolayca öğrenebilirsiniz.

FAY TÜRLERİ...

Dogrultu Atımlı Fay

Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayi ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardir.

Normal Atımlı Fay

Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafindaki blok yükselirken diger tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.

Ters Atımlı Fay

Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnizca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.

Verev (Oblik) Atımlı Fay

Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.

 

Trabzonspor Adana Demirspor canlı izle beIN Sports 1 şifresiz canlı Talisca sosyal medyayı salladı Al Gharafa Al Nassr maçını canlı izle Smart Spor şifresiz izle Ronaldo
Sonraki Haber