FETÖ'nün kritik ismi yakalandı mı? Yusuf İnan kimdir? Görevi ne?
Darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan FETÖ üyelerinden Yusuf İnan ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'ne denk gelen operasyonda FETÖ'nün kritik ismi yakalandı mı? Yusuf İnan kimdir? Görevi ne? Detayları bu haberden öğrenebilirsiniz.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yurdun her yerinde çeşitli etkinliklere vesile olurken, MİT'ten çok önemli bir operasyon haberi geldi. FETÖ'nün kritik ismi yakalandı mı? Yusuf İnan kimdir? Görevi ne? Son dakika gelişmesiyle ilgili ayrıntılar haberimizde...
FETÖ'NÜN KRİTİK İSMİ YAKALANDI MI?
MİT, darbe girişiminden sonra yurt dışına kaçan FETÖ'nün sosyal medya uzmanlarından Yusuf İnan'ı Ukrayna'dan Türkiye'ye getirdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 12 Temmuz'da iki farklı ülkeden getirdiği Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını Türk adaletine teslim eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, benzer bir çalışmaya daha imza attı.
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan örgütün sosyal medya uzmanlarından Yusuf İnan, MİT tarafından bugün öğleden sonra Ukrayna'dan yurda getirildi.
YUSUF İNAN KİMDİR?
Darbe öncesinde kurduğu internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden algı operasyonlarına imza atan Yusuf İnan’ın, Pensilvanya’nın talimatlarıyla önemli siyasi şahsiyetler ile devlet yöneticilerini itibarsızlaştırıcı yayınlara imza attığı öğrenildi.
Oluşturduğu farklı müstear isimlerle özellikle İzmir’de faaliyet yürüten Yusuf İnan’ın, İzmir ikinci sulh ceza hakimliğinin 2017/2185 sayılı kararına istinaden silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasıyla arandığı bildirildi.
MİT'İN SES GETİREN OPERASYONLARI
MİT, 12 Temmuz 2018'de terör örgütünün "Azerbaycan kasası" ile Mersin'de FETÖ'ye bağlı iş adamlarının imamlığını yapan iki üst düzey teröristi yurt dışından Türkiye'ye getirmişti. Bu kapsamda, FETÖ üyelerinden İsa Özdemir Azerbaycan'dan, Salih Zeki Yiğit ise Ukrayna'dan İstanbul'a getirilmişti.
Öte yandan MİT, 29 Mart 2018'de örgütün Balkan yapılanması kapsamında 6 FETÖ üyesini Kosova'dan, 10 Nisan 2018'de ise üç örgüt mensubunu Gabon'dan Türkiye'ye getirmişti.
15 TEMMUZ'DA NELER YAŞANDI?
15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimidir. Darbeci askerlerin planlamasına göre 03:00-06:00 saatleri arasında yapılacak olan darbe, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın darbe girişimi istihbarat olarak bilgi edinmesiyle mecburi olarak erken saatlere çekildi.
15 Temmuz 2016 tarihinde saat 22:00 sularında İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir grup Jandarma Genel Komutanlığı askeri tarafından trafiğe kapatıldı. Köprülerin trafiğe kapatılmasıyla eş zamanlı olarak Ankara'da F-16 tipi savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. Savaş uçaklarının uzunca bir süre havada kalmasını sağlamak için de İncirlik Üssü'nden bir yakıt ikmal uçağı görevlendirildi. Saat 22:30 sularında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bütün emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı.
Aynı dakikalar içinde Milli İstihbarat Teşkilatı binasına askeri bir helikopterle ateş açıldı, teşkilatta bulunan güvenlik görevlileri tarafından ateşe karşılık verildi. İstanbul'da ise Atatürk Havalimanı, sadece iniş yapacak olan uçaklara izin verilme şartıyla hava trafiğine kapatıldı.
Yaşanan bu hareketlilikle eş zamanlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri e-posta adresinden basın mensuplarına "ülke yönetimine Yurtta Sulh Konseyi tarafından bütünüyle el konulmuştur" olarak bir mesaj gönderildi. Mesajın gönderildiği esnada TRT 1 canlı yayını kesildi, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına bir darbe metni okutuldu.