Filistin: Gaz konusunda anlaşabiliriz

Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa, Türkiye ile Libya arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge benzeri bir anlaşma yapabileceklerini söyledi. Doğu Akdeniz'de Filistin'in de hakları bulunduğunu ifade eden Mustafa, Gaz konusunda Türkiye ile anlaşmaya hazırız. Türkiye ile işbirliğine hazırız. Bütün alanlarda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Hepsine açığız.” dedi.

Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aydınlık’a konuşan Mustafa Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgazda Filistin devletinin de hakkı olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz’de ilk doğalgaz varlığının 1990’lı yıllarda bulunduğunu, ilk gaz rezervinin ise 1996’da belirlendiğini ifade eden Faed Mustafa, “Bu bölge Marin rezervi olarak adlandırılan bölge. Buradaki doğalgazdan İsrail’in baskıları nedeniyle bugüne kadar yararlanamadık. İsrail kıyı şeridinde çalışmalarımıza izin vermedi, engelledi” diye konuştu. 

“Türkiye Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması imzaladı. Doğu Akdeniz’deki diğer ülkelerle de konu tartışılıyor. Filistin'le de Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması imzalanabilir mi?” sorusuna Mustafa'nın yanıtı şu oldu:

“Biz Filistin olarak Türkiye ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Bütün alanlarda ilişkilerin artması için çalışıyoruz. Bu ilişkilerin gelişmesi için bütün fikirlere açığız. Bu Türkiye İle Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması konusunda da geçerli. Bizim de Akdeniz’de haklarımız var. Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgazda Filistin’in de payı var. Gaz konusunda Türkiye ile anlaşmaya hazırız. Türkiye ile işbirliğine hazırız. Bütün alanlarda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Hepsine açığız.”

FİLİSTİN DEVLETİNİN VARLIĞINA VE MEŞRUİYETİNE KATKI SAĞLAR.
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Mısır ve İsrail'le yapılacak Münhasır Ekonomik Alanların sınırlandırılması anlaşmasını müteakip Filistin ile de bu yönde bir anlaşma olabileceğini vurguladı.

Bunun Filistin'in haklarının tescili anlamına geleceğini vurgulayan Ünal şunları söyledi: “Bizim amacımız Filistinlilere yardımcı olmaksa, Mısır ve İsrail’le yapacağımız deniz yetki alanları sınırlandırılması anlaşmaları ardından bizim tanıdığımız bağımsız bir devlet olan Filistin’le de aynı anlaşmanın benzerini yapabiliriz. Filistin Devletinin meşruiyetine de katkıda bulunur. Böyle bir anlaşmayı Türkiye Birleşmiş Milletler sistemine tescil ettirebilir. Bu da Filistin devletinin varlığına ve meşruiyetine katkı sağlar. Doğu Akdeniz’deki Filistin haklarının tescili olur. Türkiye’nin doğru politikası Filistin devletine ve Filistinlilere de fırsatlar sağlar.”

National markası nedir? Elektrikli mutfak ürünlerinde bayilik var mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava! National efsanesi yeniden Türkiye'de
Sonraki Haber