Finansal istikrar tam gaz güçleniyor

Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar meyvelerini veriyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı veriler saha ve zeminin yeni atılımlar yapmak için uygun olduğunu gösteriyor. Her hafta Perşembe günü açıklanan BDDK ve TCMB'nin verileri finansal istikrara yönelik veriler olumlu bir tablo çizdi. Bu bağlamda, 20 Eylül ile biten haftada, KKM stokunun sert gerilemesi ile TL mevduatın toplam mevduat havuzu içindeki payı %53,4 seviyesine yükseldi. İşte detaylar...

Yabancı yatırımcı söz konusu haftada 96 milyon dolar hisse senedi, 1,58 milyar dolar da devlet tahvili aldı. Böylelikle, yabancının sene başına göre devlet tahvili âşkı büyüyerek 14,4 milyar dolar seviyesine geldi!

ALTIN REZERVİ REKOR KIRDI

TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 2,8 milyar dolar artışla 156,4 milyar dolar seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırarken, 25 Eylül verisine göre, kamu dövizleri ve swap hâriç net yabancı para pozisyonu 24 milyar dolar seviyesine yükselerek son yılların zirvesine yükseldi.  

Hazinenin düzenlediği 2035 vadeli eurobond ihracına 3 kata yakın talep gelirken 3,5 milyar dolar satış yapıldığı ve getiri oranının da %6,75 olduğu açıklandı. Satış tutarının kabaca yarısı 2024 - 2026 yılları arasında vadesi yaklaşan tahvillerin değiştirilmesini sağladı. TCMB son PPK toplantısı notlarını da dün yayınlarken, genel hatları ile şahin duruşun korunduğunu görüyoruz. Metinden "ek sıkılaştırma" ibaresinin çıkarılması, 2024'ün son toplantısında faiz indirimine -bebek adımları ile de olsa- gidilebileceğini gösterdi.

Halkbank verimlilik ve tasarruf konusunda öncü adımlar atıyor "Türkiye olarak daimi üye olmanın gayretindeyiz" Keçi sürüsünü kurşuna dizen cani her yerde aranıyor
Sonraki Haber