FİP salgını Güney Kıbrıs'ta 300 bin kediyi öldürdü: Türkiye'de de yayılıyor

Güney Kıbrıs'ta son 7 ayda 300 bin kedinin ölümüne sebep olan FİP hastalığının Türkiye'de görülme oranı da arttı. Uzmanlar salgın ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Peki FİP hastalığı nedir, insana bulaşır mı? İşte detaylar...

Bu yıl içerisinde Güney Kıbrıs'ta FİP salgını nedeniyle 300 bin kedi hayatını kaybetti. FİP hastalığı sın haftalarda Türkiye'de de yayılmaya başladı. Kedilerdeki koronavirüs mutasyon geçirerek FİP'e dönüşüyor.

FİP HASTALIĞI NEDİR?

FİP (Feline Infectious Peritonitis), kedilerde görülen viral bir hastalıktır. Bu hastalığın nedeni, Felis catus koronavirüsü adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyondur. Çoğunlukla genç ve bağışıklığı zayıf kedilerde görülür, ancak her yaştaki kedilerde de meydana gelebilir.

Felis catus koronavirüsü (FCoV), kedilerin solunum ve sindirim sistemlerinde enfeksiyona neden olur ve çoğu zaman hafif veya belirsiz semptomlara yol açar. Ancak, bazı durumlarda, bu virüs mutasyona uğrayabilir ve FİP'ye neden olabilen daha tehlikeli bir forma dönüşebilir.

FİP, iki ana şekilde görülür:

Nemli FİP: Bu formda, kedinin göğüs ve karın boşluklarında sıvı birikir ve bu durum nefes almada zorluğa neden olabilir. Gözle görülür bir şişkinlik ve karında sıvı birikimi belirgindir.

Kuru FİP: Bu formda, vücutta sıvı birikimi nadir veya hafiftir, ancak organlarda ve dokularda inflamasyon (iltihaplanma) meydana gelir. Bu durumda, kedinin karaciğer, böbrek, beyin gibi organlarının işlevi etkilenebilir.

FİP, kesin bir tedavisi olmayan ciddi bir hastalıktır. Veteriner hekimler genellikle semptomları hafifletmeye ve kedinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik destekleyici tedavi uygularlar. Maalesef FİP genellikle ölümcül sonuçlanır ve hayvan sahipleri için oldukça üzücü bir durumdur.

FİP'nin önlenmesi için, kedilere düzenli aşılar yapılmalı ve stresi en aza indirecek uygun yaşam koşulları sağlanmalıdır. Yeni kediler ev ortamına alınırken, FİP taşıyıcısı olup olmadığı belirlenerek riskler minimize edilmelidir.

FİP İNSANA BULAŞIR MI?

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan bulaş oranını azaltmak için hayvanların beraber tutulmaması gerektiğini dile getirerek FİP'in yaygın olarak bulunduğunu öldürücü bağışıklıkla ilgili bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Arslan, "Ülkemizde hayvanların bir arada sıu içip yemek yediği noktalar, bulaşmanın en yoğun olarak görülüğü yerler." dedi.

Kediden FİP'e neden olan koronavirüs etkenlerinin insanlara bulaşmadığını belirten Arslan, "KIedinin yer değiştirmesi, farklı ortamlara farklı hayvanlarla bir araya gelmesi gibi nedenlerden dolayı koronaviürs etkenleri mutasyona uğruyor ve hastalığa dönüşüyor." diye konuştu.

Arslan, kedilerin düzenli olarak veterinere götürülmesi gerektiğini ifade ederken ev ve sokak hayvanları için mama ve su kabının farklı yerlere konulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Borsa yatırımcısının temettü gelirinden alınan vergi artırıldı Fenerbahçe Anderson Talisca'ya indirim yaptırdı! İsrail malı şampuanlar listesi
Sonraki Haber