Firavun zamanından kalma mumyalanmış arılar keşfedildi!

Yeni bir araştırma, Portekiz'deki Odemira kıyı şeridinde yapılan keşif sonucunda, yaklaşık üç bin yıl öncesine ait kozalarla kaplı yüzlerce mumyalanmış arının bulunduğunu açıkladı. Bu nadir fosiller, bilim dünyasında büyük heyecan yaratıyor.

Yaklaşık 2.975 yıl önce, dünya çapında farklı önemli olaylar yaşanıyordu. Firavun Siamun Güney Mısır'ı yönetiyor, Çin'de Zhou Hanedanlığı hüküm sürüyordu ve Süleyman, İsrail kralı olmaya hazırlanıyordu. Aynı dönemde, günümüz Portekiz topraklarında yerel kabileler Bronz Çağı'nın sonlarına yaklaşıyordu. Bu dönemde, Portekiz'in güneybatı kıyısında, Odemira bölgesinde ilginç ve nadir bir olay yaşandı: Kozalarının içinde yüzlerce arı, en küçük anatomik detaylarına kadar korunmuş şekilde bulundu.

Bu buluntular, son derece nadir bir fosilleşme yöntemi sonucunda ortaya çıktı. Normalde böceklerin iskeletleri, organik bir bileşik olan kitin nedeniyle hızla ayrışırken, bu kozalardaki arılar mükemmel bir şekilde korunmuştu.

MÜKEMMEL BİR ŞEKİLDE KORUNMUŞLAR

UNESCO Küresel Jeoparkı Geopark Naturtejo'nun bilimsel koordinatörü ve Lizbon Üniversitesi - Ciências ULisboa (Portekiz) Bilimler Fakültesi Instituto Dom Luiz ile işbirliği yapan araştırmacı Carlos Neto de Carvalho, "Bu arıların korunma derecesi o kadar olağanüstü ki, sadece türlerini değil, aynı zamanda cinsiyetlerini ve hatta annenin kozayı yaparken bıraktığı monofloral polen kaynağını bile belirleyebildik" diyor.

Paleontologlar, bu keşfi mümkün kılan proje kapsamında dört farklı paleontolojik alan tespit ettiklerini ve bu alanlarda binlerce arı kozası fosili bulunduğunu belirtiyor. Bu alanlar, araştırmanın gerçekleştirilmesine büyük destek sağlayarak fosillerin karbon 14 ile tarihlenmesine olanak tanıdı.

Yapılan çalışmaların ortak yazarlarından biri olan Andrea Baucon, "Arıların 100 milyon yıl öncesine ait yuva ve kovan fosil kayıtlarına bakıldığında, kullanılan arının fosilleşmesinin neredeyse hiç olmadığını görmekteyiz" diye vurguluyor.

KEŞFEDİLEN ARILAR GÜNÜMÜZDE HALA RASTLANABİLİYOR!

Bu araştırma sonucunda elde edilen yaklaşık üç bin yıl öncesine ait kozalar, Eucera arısının genç yetişkinlerini neredeyse tamamen korumuş durumda. Bu arı türü günümüzde de Portekiz anakarasında varlığını sürdüren yaklaşık 700 arı türünden biridir. Yeni keşfedilen paleontolojik alan, organik bir polimerden yapılan karmaşık ipliklerle kaplanmış kozaların iç yapısını gözler önüne seriyor.

Bu kozaların içinde, zaman zaman larvaların yaşamın erken dönemlerinde beslendiği ve anneden kalan monofloral polenin izlerine rastlanabiliyor. Mikrobilgisayarlı tomografi kullanımı, kapatılmış kozaların içindeki mumyalanmış arıların mükemmel ve üç boyutlu görüntülerinin elde edilmesine yardımcı oldu.

Arılar, dünya çapında 20.000'den fazla türü ile önemli tozlayıcılar olarak görev yaparlar. Ancak insan etkisi ve iklim değişikliği, arı popülasyonlarını önemli ölçüde azaltmıştır. Bu üç bin yıl önce yaşanan arı popülasyonu kaybının ve mumyalanmanın ekolojik nedenlerini anlamak, iklim değişikliğine karşı dayanıklılık stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber