Fransa Yunanistan’ı sattı! Türk silahlarına onay çıkıyor

Rusya-Ukrayna savaşında Türk savunma sanayi ürünlerinin satışına karşı ortak karar alan Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ittifakı dağıldı. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa, Avrupa Birliği'nin fonlarıyla Türkiye'den satın alınıp Ukrayna'ya verilecek olan Bayraktar insansız hava araçları ve top mermilerinin alımını veto etmişti. Ancak Fransa Başkanı Emanuel Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi için tüm imkanların kullanılacağını açıkladı. İşte detaylar...

Financial Times’ın haberine göre, Fransa'nın, blok dışındaki tedarikçilerden ağır silahlar ve top mermilerini satın almak için ortak AB fonlarını kullanma konusundaki önceki itirazlarını kaldıracağını ve yüz milyonlarca avroluk ek finansmanın kilidini açacağının sinyalini verdi.

Paris daha önce, Ukrayna'nın silahlandırılması için harcanan AB parasının, eş zamanlı olarak kıtanın sınırlı üretim kapasitesini genişletmek amacıyla Avrupa'nın savunma üretimine yatırılmasını talep etmişti. Ortak AB fonlarının silahlara harcanmasına ilişkin kararlar, bloğun üye ülkeleri arasında oybirliği gerektiriyor

ÜÇ ÜLKE VETO ETMİŞTİ

Yunan medyası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için Kiev'e mühimmat sağlamak için Türkiye'nin kapısının çalınacağını ancak üç ülkenin birleşip bu konuyu veto ettiklerini yazdı. Kathimerini gazetesi, başta Fransa olmak üzere söz konusu vetonun nedenini de yazdı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında 2020 yılının Eylül ayında patlak veren savaşta iki taraftan en az 150 asker hayatını kaybetti. Savaşı Azerbaycan kesin bir zaferle kazanırken, Bayraktar TB2 o dönem Ermenistan kanadına adeta cehennemi yaşattı. Askeri uzmanlar ve savunma analistleri, Dağlık Karabağ'da 44 gün süren çatışmaların Azerbaycan'ın lehine sonuçlanmasında ve savaş sahasında Ermenistan'a karşı üstünlük kurmasında silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının (İHA) etkin bir şekilde kullanmasının önemli rol oynadığını düşünüyor. Azerbaycan lideri Aliyev ise Bayraktar TB2 ile Ermenistan'a yaklaşık bir milyar dolarlık bir zarar verdiklerini ifade etti.

Bayraktar TB2'in adını dünyada duyurması ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle oldu. İlk kez geniş çaplı bir savaşta havalanan ve Rus ordusunun yüzlerce tankını etkisiz hale getiren Bayraktar TB2 için Ukrayna halkı şarkı dahi yazdı. Savaşın ilk günlerinde kilometrelerce zırhlı araçlık konvoyla Kiev'e girmeye hazırlanan Rus ordusu, TB2'ler nedeniyle başkentten geri çekilmek zorunda kaldı. İHA'ların savaştaki etkisini gören Ruslar ise çareyi İran'da buldu. Tahran'dan 'Shaded-134' isminde intihar dronu satın alan Moskova yönetimi sık sık Ukrayna hatlarına saldırı düzenledi.

Savaştan önce ise Türkiye, Ukrayna'ya onlarca Bayraktar TB2 satışı gerçekleştirdi hatta iki ülke arasında üretim fabrikası dahil açıldı, ancak Rus işgalinin başlamasıyla birlikte Türkiye tarafsız kalmayı seçti ve satışlar durduruldu.

Yunan medyasından Kathimerini gazetesinin haberinde ise Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa, Avrupa Birliği'nin fonlarıyla Türkiye'den satın alınıp Ukrayna'ya verilecek olan Bayraktar insansız hava araçları ve top mermilerinin alımına veto geldi. Gazeteye bilgi veren yetkililer, Fransa ve GKRY'nin olası satışa jet hızında red verdiklerini ifade etti.

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı Muğla ve Balıkesir depremlerle sarsıldı NATO Genel Sekreteri Rutte Türkiye'ye geliyor!
Sonraki Haber