Gayrimenkulde değer tespitine yapay zeka hazırlığı
Türkiye’de 2022’de 220 milyon tapuyla 2.5 milyon işlem gerçekleşti ve işlem hacmi 2 trilyon TL’ye ulaştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Tapusor, gayrimenkul değer tespitini yapay zekayla yapacak. Böylece İstanbul’da işlemler daha güvenilir ve güncel verilerle gerçekleştirilebilecek. İşte detaylar...
Gayrimenkul, dünyanın en büyük teminat ve yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de gayrimenkul sektörü hızlı büyüyor. Geçen yıl 220 milyon toplam tapu ile 2.5 milyon işlem sayısına ve 2 trilyon TL’lik işlem hacmine ulaşıldı. Gayrimenkuldeki değer kaybını önlemek ve alıcı ile satıcının daha bilinçli işlem yapmasını sağlamak için geliştirilen Tapusor, yapay zeka ve veri analizi kullanarak geniş kapsamlı verilere erişim sağlayan bir platform sunuyor. Böylece, gayrimenkul sektöründeki tüm paydaşlar bilimsel analizlerle desteklenmiş bilgilere kolayca erişebiliyor.
İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri ve Tapusor yetkilileri, Oda üyelerini bilgilendirmek ve ön rapor hazırlığı yapmak için bir araya geldi. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç’ün başkanlık ettiği toplantıda, Tapusor Genel Müdürü Şevki Çatladı uygulama hakkında detaylı bilgi verdi.
BİLGİYİ RAPORLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İTO bünyesindeki İstanbul Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (İTOSAM), İstanbul’a ait her veriyi analiz etmek ve raporlamak amacıyla faaliyete geçtiğini belirten Yakup Köç, İTOSAM ile şehre ilişkin verilerin analiz edilerek farklı sektörlerde etkin kararlar alınmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Konuşmasında, bilgi ve verilerin analiz edilerek raporlanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Köç, merkez olarak üyeleri düzenli bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Köç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gayrimenkul sektöründeki verilerin ve raporların hazırlanmasında yapay zekadan ve veri analizinden yararlanan Tapusor ile İTOSAM ortak bir çalışma içinde olabilir. Bu çalışma, hem üyelerimiz hem de İstanbul iş dünyası için önemli olacaktır.”
RESMİ GAZETE TAKİP EDEN YAPAY ZEKA
Uygulama hakkında bilgi veren Tapusor Genel Müdürü Şevki Çatladı ise şöyle konuştu: “Tapusor.com, gayrimenkul sektöründe Türkiye’de ihtiyaç duyulan kapsamlı verilere tek bir platform üzerinden erişim sağlayan bir hizmet sunuyor. Kullanıcılar, seçtikleri lokasyon ve çevresindeki gayrimenkullerle ilgili geniş kapsamlı analiz, yorum, raporlama ve sunum hizmetlerini veri havuzundaki verilerle eşleştirilerek alabiliyor. Platform, güncel ve nesnel verilerle kullanıcılara bilimsel analizler sunarak karar alma süreçlerine destek oluyor. 2008’de temelleri atılan ve 2017’de Türkiye genelinde beta sürümüyle hizmete başlayan Tapusor.com, gayrimenkul alım, satım, kiralama, değerleme, analiz, planlama ve fizibilite gibi işlemleri gerçekleştirmek isteyen kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Proje, tamamen Türk mühendis ve uzmanlar tarafından geliştirildi ve 12 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 100 bin üyeye ulaştı. Şu an 1 milyonu aşkın üyesi bulunan Tapusor’un yüzde 30’u sektör profesyonellerinden oluşuyor. Tapusor bünyesinde sektör profesyonelleri dışında bireysel ve kurumsal birçok kullanıcı da bulunuyor.”
Çatladı, Resmi Gazete ve tapu durum değişikliklerinin yapay zeka ile takip edildiğini belirterek, yapay zekanın gayrimenkul sektörünün gidişatına yön verebileceğinin de altını çizdi. Çatladı, İTOSAM ile hazırlanması planlanan raporun, yapay zekanın sunduğu verilerin öncüsü olacağını kaydetti.
YAŞANAN EN TEMEL 3 SORUN
Tapusor Genel Müdürü Şevki Çatladı, gayrimenkuldeki sorunları ve fırsatları 3 maddede özetledi:
* Para en çok gayrimenkule park ediyor.
- Ancak en tanımsız ve takip edilemeyen yer de orası. Gayrimenkul varlıkları, hisse senetleri ve emtia gibi online izlenip yönetilemiyor.
* Yetersiz bilgi ve güvensizlik ticareti engelliyor.
- Şeffaf bir ortamın sağlanamaması bireysel, kurumsal, yerli ve yabancı yatırımcının gayrimenkule yönelimini azaltıyor.
* Tanımsızlık ekonomik kayba neden oluyor.
- Gayrimenkul bir numaralı teminat aracı olmasına rağmen teminatlarda gayrimenkulün izlenememesi ciddi ekonomik kayıp oluşturuyor. Takipsizlik risk hesabına yansıyor.