Gazeteci Hasan Cemal'e Fehman Hüseyin (Bahoz Erdal) röportajından hapis cezası

Gazeteci Hasan Cemal'e yayınladığı Fehman Hüseyin röportajı ile ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla yargılanıyordu hapis cezası verildi. Fehman Hüseyin'in örgüt içindeki adı Bahoz Erdal olarak geçiyor. Hasan Cemal yazarı olduğu T24 internet sitesinde 11 Temmuz'da Fehman Hüseyin röportajı yayınlamıştı.

Gazeteci Hasan Cemal'e yayınladığı Fehman Hüseyin röportajı ile ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla yargılanıyordu hapis cezası verildi. Hasan Cemal yazarı olduğu T24 internet sitesinde 11 Temmuz'da Fehman Hüseyin röportajı yayınlamıştı. Fehman Hüseyin örgüt içinde Bahoz Erdal kod adı ile bilinmektedir.

Gazeteci Hasan Cemal yazarı olduğu T24 internet sitesinde 11 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan Fehman Hüseyin röportajı nedeniyle yargılanıyordu. Bu gün o davanın duruşması görüldü. Duruşmaya Hasan Cemal ve avukatları katıldı.

Cemal'in T24'teki yazısına ilişkin mütalaa veren savcı, suçu ve suçluyu övmekten beraat, propagandadan ise ceza verilmesini talep etti. Esasa ilişkin son savunmasını yapan Cemal, "47 yıldır gazeteciyim yazdığım yazılar ve kitaplarla ilgili ilk kez böyle bir suçlamayla karşı karşıyayım. Gazetecilik suç değildir suç olduğu ülkede hukuk, özgürlük ve demokrasi yoktur. Terörü hiç savunmadım beraatimi istiyorum" dedi. Cemal'in avukatı Fikret İlkiz de esasa ilişkin savunmasında, yapılan haberlerin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çekti. Kararını açıklayan mahkeme, Cemal'in suçu ve suçluyu övmekten beraatine, 'örgüt propagandasından' 1 yıl 3 ay hapsine karar verdi. Verilen ceza ertelendi.

Özgür Gündem'le dayanışmaya onlarca yıl hapis istemi

Gazeteci Hasan Cemal, bugün Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma için 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 22 kişi arasındaydı. Cemal'in bu duruşması ise 7 Mart 2016'ya ertelendi.

Hasan Cemal kimdir?

Hasan Cemal, 1944 yılında İstanbul Kızıltoprak’ta doğmuştur. Annesi Ayşe Bozok, babası Ahmet Rüştü Cemal beydir. Baba tarafından dedesi İttihatçı Cemal Paşa Midilli Adasında doğmuş. Yıldo (Ahmet Yıldırım Benayyat) ile de teyze çocukları olurlar.

Hasan Cemal, babasının Çorlu’daki Alpullu Şeker Fabrikası’nda tercuman olarak çalışması sebebiyle, ilkokula Alpullu’da başladı. İlkokul ikinci sınıfa Ankara‘daki Mimar Kemal İlkokulunda devam etti. Atatürk Lisesinden mezun oldu.

1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı.

Askerliğini bitirdiği 1969 yılına kadar futbolla içli dışlı olan Cemal, Ankara’nın amatör takımı Bahçeli Gençlik’te oynadı.

Askerliğine yedek subay olarak 1967’nin baharında Tuzla Piyade Okulu’nda başladı, 1969’un baharında Trabzon’da tamamladı.

Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde çalıştı. 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinde yazdı. 1998 yılından 201liyet gazetesinde yazdı.

Nokta dergisi 1989 Doruktakiler ve Gazeteciler Cemiyeti Fıkra Ödülü’nü kazandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2004 yılında da “Araştırma” ödülünü Hasan Cemal’in çalışmalarına verdi.

2013 yılında Milliyet Gazetesi’ndeki işinden ayrılan Hasan Cemal şu anda T24 sitesinde günlük yazılarına devam ediyor. 28 Şubat 2013’te Milliyet’in manşetinde yayımlanan “İmralı Zabıtları”nın yayını savunduğu için Başbakan’ın tepkisine hedef oldu. Milliyet yönetimi, “Başbakan’ı ve medya sermayesini sorgulamaktaki ısrarını” gerekçe göstererek 15 yıldır yazdığı gazetedeki köşesini kapattı. Milliyet ile yolları ayrıldıktan sonra yaptığı röportajlar ve kaleme aldığı yazılar T24’te yayımlandı.

PKK güçlerinin Türkiye sınırları dışına çekilme sürecini alanda izleyen Türkiye’den tek gazeteci oldu.
Hasan Cemal, 1971 yılında Necla Aksoy ile evlendi. Elif (d.1972) adında bir kızı vardır. Boşandı. İkinci evliliğini 1996 yılında Hürriyet’in Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri ile yaptı. Defne (d.1997) adında bir kızı vardır.

Kitapları:
2012 – 1915: Ermeni Soykırımı
2011 – Barışa Emanet Olun
2010 – Türkiye’nin Asker Sorunu
2005 – Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim
2004 – Kürtler
1999 – Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım
1989 – Özal Hikayesi
1987 – Tarihi Yaşarken Yakalamak
1986 – Demokrasi Korkusu
1986 – Tank Sesiyle Uyanmak

Fehman Hüseyin kimdir?

Bahoz Erdal kimdir?

Bahoz Erdal (asıl adı: Fehman Hüseyin) (d. 1969)

PKK'nın üst düzey yöneticilerinden biri olan Suriyeli militan. Şam'da tıp eğitimi aldı. Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık'la birlikte örgüt yapılanmalarında yönetici konuma yükseldi. 2004 ve 2009 yılları arasında örgütün askeri kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin başına geçti. Bahoz Erdal'ın TAK adlı örgütün yöneticiliğini yaptığı konusunda çeşitli iddialar bulunmaktadır.

16 Eylül 2010'da Geçitli'de minibüsün mayına çarpması olayında etkisi olduğu öne sürüldü.

2012 Gaziantep saldırısı'nda rolü olduğu iddialarını verdiği bir röportajda yalanlamıştır.

28 Ekim 2015'den beri, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "En çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktadır.

Ölümüyle ilgili iddialar

Şubat 2013'te de kolon kanseri olduğu iddia edildi. Suriye'de IŞİD tarafından öldürüldüğü iddiası haber kaynaklarına yansıdı.

Anadolu Ajansı'nın Tel Hamis Tugayları Sözcüsü Halid el Hasekavi'nin açıklamasını referans gösterdiği haberine göre 8 Temmuz 2016 tarihinde Kamışlı'da öldürülmüştür. HPG kaynakları ise bu haberi yalanladı. Reuters haber ajansı da “AA'nın geçtiği Bahoz Erdal haberi”ni doğrulatamadıklarını abonelerine duyurdu. Genelkurmay'a bağlı birimler ise, PKK'lılar arasındaki telsiz konuşmaları incelenirken, takip altında bulunan telefonlarda Erdal'ın öldürüldüğünü doğrulayacak bir konuşma geçmediği duyurdu. Genelkurmay, Tel Hamis Tugayları'nın isimlerini duyurmak için böyle bir açıklama yaptıklarını öne sürdü ve araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

11 Temmuz 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ve AK Parti MYK toplantılarında konu ele alınmış, Bahoz Erdal'ın ölümüyle ilgili bir tereddütün kalmadığı belirtilmiş ancak resmi bir açıklama yapmamıştır.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan suikast ile ilgili haberlerle ilgili "bu yöndeki haberlerin teyidine yönelik çalışmalar devam ediyor" açıklamasını yapmıştır.

Ardından geçen sürede bir Al Jazeera muhabirinin 12 Temmuz günü Bahoz Erdal ile görüştüğü ve ölüm iddialarını yalanladığı iddia edildi. Daha sonra ise "Dengê Kürdistan" adlı yerel bir radyoda Erdal'a ait bir ses kaydının yayınlandığı ve Erdal'ın söz konusu kayıtta "Mademki gündem olmuş, halkımıza şunu söylemek istiyorum; Türk medyası ve devletinin yayınladığı haberler doğru değildir. Bunların gerçekle alakası yoktur. Özel savaşın bir yöntemidir. Yalan siyasetinin bir parçasıdır. Gündem değiştirmek istiyorlar. Gerçek budur." ifadelerini kullandığı iddia edildi.

Altın haftanın son işlem gününe yükselişle başladı! Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma! Fenerbahçeli Dusan Tadic 10 milyon euroluk teklifi reddetti
Sonraki Haber