'Gıda krizi 2017’de kıtlığa dönüşebilir'

İç savaş batağında oluk oluk kan akan, her geçen gün sefalete sürüklenen Yemen'de yarım milyon çocuk ciddi yetersiz beslenme nedeniyle yaşam savaşı veriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'de savaş nedeniyle yaşanan gıda krizi bu yıl ülke geneline yayılan büyük bir kıtlığa dönüşebileceği uyarısında bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü Stephen O'Brian, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği bilgide ülkede 2 milyon kişinin hayatını devam ettirebilmek için gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu, çocuklar arasında yetersiz beslenenlerin oranının bir yılda yüzde 63 arttığını vurguladı.

O'Brien ülkede her 10 dakikada bir çocuğun önlenebilir nedenlerden ötürü yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Ülke savaşa sürüklenmeden önce de Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen'de savaşın yıkımı ve Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun liman ambargosu ülkedeki gıda sıkıntısını artırdı.

Bugün 14 milyondan fazla kişinin gıda sıkıntısı yaşadığı ülkede 2.2 milyon çocuk da sürekli yetersiz besleniyor. 500 bin çocuk ise kritik derecede yetersiz besleniyor.

O'Brien, Batı ülkeleri tarafından desteklenen Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona uçuşa yasak bölge uygulamasını sonlandırma ve San'a havalimanını açma çağrısında bulundu.

Uygulanan ambargonun siviller üzerinde orantısız etkisi olduğunu vurgulayan O'Brien, bu yüzden önemli ilaçların ülkeye sokulamadığını ve yurtdışında tedavi görmesi gereken 20 bin hastanın bu imkandan mahrum bırakıldığını açıkladı.

Üç aylık buğday kaldı

BM'nin Yemen'deki İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick BBC'ye insanların çaresiz durumda olduğunu ve ülkede üç ay yetecek kadar buğday kaldığını söyledi:

"Nereye giderseniz gidin dilenen ve çöplerde yemek arayan insanlar görüyorsunuz. Çocuklar sağlık merkezlerine götürülemediği için ölüyor. Böyle giderse durum daha da kötüleşecek çünkü ekonomi gerçekten kötü bir halde ve bankacılık sektörü işlemiyor".

O'Brian devletin dul, öksüz, yetim, engelli ve yaşlılara ödediği aylıkların artık verilemediğini, 1,25 milyon kamu çalışanının da maaşlarının düzensizleştiğini belirtti:

"Bugün çökmekte olan kamu kurumlarının boşluğunu insani yardım kuruluşları doldurmaya çalışıyor fakat bu kapasitemizi de bütçemizi de aşıyor".

Yemen yaklaşık iki yıldır uluslararası kamuoyunun tanıdığı ve Suudi Arabistan'ın desteklediği Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi ile Hesi isyancıları arasında süren çatışmalar nedeniyle yıkıma sürüklendi.

Gıdasının yüzde 90'ını yurtdışından ithal eden ülkenin limanlarına ambargo uygulanması, hükümetin elindeki Aden limanı ve Husilerin elindeki El-Hudeyde limanlarının etrafında yaşanan çatışmalar da büyük bir gıda krizine yol açtı.

2014'ten beri iç savaşın sürdüğü ülkede siviller iki ateş arasında kaldı

Bugün ülkedeki sağlık kuruluşlarının yarısı kapanmış durumda. Bazılarının kapanmasına maddi sıkıntılar yol açarken bazıları da Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun bombalamaları sonucu yıkıldı.

BM'nin Yemen'deki İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, bu yıkıcı tabloya rağmen Yemen'in uluslararası toplum tarafından Suriye ve Irak'a göre daha az ilgi çekmesinden şikayetçi:

"Yemenlilerin İtalya ve Yunanistan kıyılarına vurmuyor olması Suriyeli sığınmacılardan farklı şeyler yaşadıkları anlamına gelmiyor".

23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot Özgür Özel terörist cenazesine giden CHP'li başkanı savundu!
Sonraki Haber