Gizli şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Gizli şeker hastaları, diyabet hastalığı bakımından yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Bu hastalığının, şeker hastalığına dönüşme olasılığı göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Gizli şeker hastalığı, açlık durumundaki kan şekeri normal iken tokluk durumundaki kan şekerinin normal olan değerlerden farklı olmasıyla kendini belli eder. Gizli şeker hastalığı teşhisi için açlık kan şekeri değerlerine bakılması yeterli değildir. Özellikle karbonhidratlı, yağlı ve şekerli besinlerin alınmasının ardından yapılan testler daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
- Gizli şeker şüphesi uyandıran semptomların başında, öğünlerin ardından hissedilen yorgunluktur. Kan şekerinin normal olmayan yükselişine bağlı olarak baş gösteren yorgunluk hali ve uyuklama gizli şekerin başlıca belirtileridir.
- Özellikle baş, boyun ve ense bölgelerinde kendini gösteren terlemeler ve kontrol edilemeyen ani öfkelenmeler de görülen semptomlar arasındadır.
- Normalden fazla alınan kilolar ya da kişiye bağlı olarak kilo kayıpları da gizli şeker hastalığının belirtisi olabilir.
- Gizli şekere yakalanma ihtimalinin kalıtsal mirasa da bağlı olduğu söylenebilir. Anne veya babada şeker hastalığı ya da gizli şeker hastalığı varsa gerekli tetkiklerin uygun periyotlarda yaptırılması faydalı olacaktır.
Gizli şeker hastalığı; şeker hastalığı kadar tehlikeli olmasa da hastanın gerekli önlemleri alması ve tedavi sürecini başlatması gerekir.
Beslenmenin gizli şeker hastalığı tedavisinde büyük rol oynadığını söylemek mümkündür. Karbonhidratlı besinlerin ölçülü bir şekilde alınması ve vücuttaki şekerin bu şekilde dengede tutulması gerekir. Beslenmede sebze ve meyve ağırlıklı besinler tüketilmeli, bu besinlerinde kabukları ile beraber alınması gereklidir. Beslenme programlarının kişiyi çok aç bırakmayacak şekilde ara öğünlerle desteklenmesi gerekmektedir. Uzun süre açlık hisseden vücut, şekere duyduğu
Tedavi sürecinin olumlu sonuçlanması için düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve vücudun kilo dengesi sağlanmalıdır. Yaşam stilinde yapılan köklü değişiklikler ve dikkat edilen beslenmenin sonucu olarak gizli şeker hastalığının atlatılması mümkündür. Bu hastalığın risk grubunda olanlar ya da semptomlarını yaşayanlar, bir endokrin uzmanına başvurmalıdırlar.

Borsa İstanbul’da 6 haftalık yükseliş dönemi bitti Samet Akaydin'in yeni adresi belli oldu Türkiye'yi terk etme kararı alan Seda Sayan'dan komşularına mektup
Sonraki Haber