Gökyüzündeki Türk bayrağı ne? Ay ve yıldız nasıl buluştu? 15 Temmuz'da ay yıldız tesadüfü!

FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişiminin 2. yıl dönümünde gökyüzünde Türk bayrağı oluştu. Vatandaşların heyecan ve gururla sosyal medyadan paylaştığı görüntü; Türk bayrağının oluşumunu anlatan o söylenceyi akıllara getirdi. Gökyüzündeki Türk bayrağı ne? Ay ve yıldız nasıl buluştu? 15 Temmuz'da ay yıldız tesadüfü! Detaylar, o rivayet ve güzel tesadüf haberimizde...

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapılan hain darbe girişiminin 2. yıl dönümünde gökyüzünde Türk bayrağını simgeleyen hilal ile yıldızın buluşması dikkat çekti. Vatandaşların dikkatini çeken "Türk Bayrağını anımsatan" ay ve yıldız görüntüsü sosyal medyanın ve haberlerin gündemindeki yerini alırken, akıllara Türk Bayrağı'nın şeklinin oluşmasıyla ilgili efsane geldi. Gökyüzündeki Türk bayrağı ne? Ay ve yıldız nasıl buluştu? 15 Temmuz'da ay yıldız tesadüfü ile ilgili detaylı bilgiyi haberimizden öğrenebilirsiniz.


Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapılan hain darbe girişiminin 2. yıl dönümünde gökyüzünde Türk bayrağını simgeleyen hilal ile yıldızın buluşması dikkat çekti.

Vatandaşların yurt genelinde çekip paylaştığı, Türk bayrağını anımsatan ay ve yıldız görüntüsü görenleri çok etkiledi. 15 temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'ne denk gelen gökyüzü olayı anlamlı bir tesadüf olarak değerlendirildi.

BOĞAZ'DA AY YILDIZ

15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü dolayısıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki anma programı başladı. Köprüye akın eden binlerce vatandaş gökyüzünde beliren ay yıldız manzarasını görünce hem şaşırdı hem de duygulandı. Gökyüzünde bir araya gelen ay ve yıldız güzelliğiyle herkesi mest etti.

 AY VE YILDIZIN YANYANA GELMESİ
Bir rivayete göre Türk bayrağının; 1. Kosova Savaşı sonrasında savaşta ölen Türk askerlerin kanının bir göl gibi toplandığı gece, Ay ve Yıldız'ın bu göl üzerinde yansıması ile oluştuğu kabul edilmektedir.

TÜRK BAYRAĞI
Türkiye'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak mevcut şekliyle ilk olarak 1844 yılında Abdülmecit dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son halini almıştır.

Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk Bayrağının görüntüsü oluşur.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan önceki Anadolu Türk devletlerinde kullanılan bayrak renk ve sembolleri hakkında yeterli bir bilgi yoktur. Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür.

15. yüzyıldan sonra al bayrak Yavuz Sultan Selim dönemindeki Çaldıran Savaşı'nda ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır. Türk bayrağına en yakın şekle ise III. Selim döneminde rastlanır. Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecit dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.

Saltanatın kaldırılması üzerine 29 Mayıs 1936 tarihinde bayrağın şekli kesin bir şekilde tayin edilmiştir. 28 Temmuz 1937 tarihli, 27175 sayılı "Türk Bayrağı Nizamnamesi Kararnamesi" ile de Türk bayrağının kullanılışı düzenlenmiştir.


ÖLÇÜLERİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun, 25 Ocak 1985 tarih ve 85/9034 nolu "Türk Bayrağı Tüzüğü" kararının 4. maddesinde, bayrağın boyutları belirlenmiştir.

BAYRAKLA İLGİLİ KANUNLAR

Kanuna göre, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmî yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara, kürsülere örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

Kar tatili üniversiteler için geçerli mi? Kar tatili kimler için? Glikolik Asit Tonik Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? İzmir'de feci olay: Teknede yaşayan kişi, çıkan yangında öldü!
Sonraki Haber