Google, onu unutmadı!

Türkiye'deki internet kullanıcıları bugün arama motoru Google'ın ana sayfasına girdiğinde bir sürprizle karşılaştı. Kullanıcıları, klasikleşen Google logosu yerine özel bir tasarım karşıladı. Doodle olarak adlandırılan bu tasarımlar ile kullanıcılara özel günleri hatırlatmayı amaçlayan Google, Turhan Selçuk’u unutmadı.

Bugün Google'ın ana sayfasına giren kullanıcıları logo yerine özel bir tasarım karşılıyor. Doodle olarak adlandırılan bu tasarımlar ile kullanıcılara özel günleri hatırlatmayı amaçlayan Google, Turhan Selçuk'u unutmadı.

Bu kapsamda gün boyunca “google.com.tr” adresini ziyaret edenler Turhan Selçuk Doodle tasarımı ile karşılaşıyor ve tıkladıklarında arama sonuçlarına yönlendiriliyor.

Peki, Turhan Selçuk kimdir? Gelin, yıllar önce ülkemizde önemli işlere imza atan ünlü karikatüristimizin hayatına hep birlikte yakından bakalım.

TURHAN SELÇUK KİMDİR?

1922 yılında Muğla'nın Milas ilçesinde dünyaya gelen Turhan Selçuk, Karikatürcüler Derneği‘nin kurucuları arasında yer alıyor. İlk karikatürleri 1941 yılında Türk Sözü Gazetesi, Kırmızı ve Beyaz ile Şut Spor dergilerinde yayınlandı.

İlk olarak 1943'te Akbaba'da çalışmaya başlayan sanatçı, 1948'de Tasvir gazetesinde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı. Selçuk daha sonra Refik Halit Karay'ın çıkardığı Aydede'de baş çizer oldu. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde Akis, Yön, Devrim, Toplum dergilerinde çizdi. Kardeşi İlhan Selçuk'la birlikte 41 Buçuk (1952), Karikatür (1953) ve Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı.

1957'de Milliyet gazetesinde çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi ile tanınan sanatçının bu karakteri tiyatro ve sinemada da canlandırıldı. Ayrıca Abdülcanbaz 1991 yılında PTT tarafından bir posta pulu üzerinde resmedildi.

Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilenen sanatçının “İnsan Hakları” konulu karikatür sergisi Avrupa Konseyi'nin önerisiyle ilk kez Strazburg'da açıldı ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendi (1992-1997).

“Barış ve Kitap” konulu karikatürü 1992'de Avrupa Konseyi'nin başlattığı kitap okuma kampanyasının afiş ve logolarında kullanıldı. Selçuk, en son Cumhuriyet gazetesinde çizmekteydi. İstanbul'da karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Bu ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi.

Anısına “Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması” adı altında her yıl düzenli olarak ödüller verilmektedir

Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan Köpekler insanların cansız bedenlerini yedi, geriye kemikleri kaldı
Sonraki Haber