Google Stadia nedir? İşte ücreti ve özellikleri...

Google Stadia nedir? GDC 2019 (Game Developer Conference) kapsamında yeni ürününü tanıtan Google, teknoloji dünyasında büyük bir devrime imza atacak gibi duruyor. Özellikleri tanıtılan Google Stadia'nın oyuncuların (gamerların) gönüllerini fetheden birçok özelliği bulunuyor. Bir süredir üzerinde çalışılan cihazın çıkış tarihi hakkında da bilgi verildi. Peki Google Stadia nedir? Ücreti ne kadar? Ne zaman çıkacak? Hangi oyunları destekleyecek? İşte Google Stadia'nın özellikleri ve tüm detaylar...

Google Stadia nedir? Son dönemde dünyanın en büyük teknoloji firması Google'ın sessiz sedasız bir ürün üzerinde çalıştığı biliniyordu. Ancak kimse bu kadarını beklemiyordu. Google'ın tüm tanıtımını yaptığı yeni ürünü Google Stadia sayesinde artık kimsenin herhangi bir oyun konsoluna veya donanımına ihtiyacı kalmayacak! Peki bu nasıl olacak? Google Stadia nedir? Ücreti ne kadar? Hangi oyunları destekleyecek? Ne zaman çıkacak? İşte Google Stadia'nın özellikleri ve tüm detaylar...

GOOGLE STADİA NEDİR?

Çevrimiçi oyun servislerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu akıma son olarak Google da eklendi. Geçen yıldan bu yana şirketin yeni bir oyun platformu üzerinde çalıştığı biliniyordu; ancak bugüne kadar Google bu konuda ser verip sır vermedi. Dün akşam ise Stadia oyun platformunu tüm dünyaya duyurdu. GDC 2019 etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan yeni oyun platformu, Stadia ismini taşıyor. Bu platform sayesinde telefonunuz, bilgisayarınız ya da benzeri akıllı bir cihazınız oyun cihazına dönüşüyor. Yani artık pahalı donanımlar satın alıp en iyi oyunları, en hızlı ve yüksek grafiklerle oynayayım düşüncesinde olduğunuzda yüksek ücretler ödemeniz gerekmeyecek; çünkü donanıma artık ihtiyacınız yok.

Aksine, elinizde bulunan mevcut cihazlarla internet üzerinden her oyunu oynayabileceksiniz. Yani elinizdeki cihazlar aslında sadece görüntü aktarımını ve verdiğiniz komutların karşı sunucuya iletilmesini sağlayacak. Hepsi bu! Donanım ve diğer ekipmanlar karşı tarafta olacağından siz oyun oynarken ne yavaşlık hissedeceksiniz, ne de hızınızdan ödün vereceksiniz. Daha da önemlisi sürekli gelişen donanım piyasasını da takip etmek zorunda kalmayacak olmanız; zira en yeni oyun konsolunu veya ekran kartını satın almanız da gerekmiyor. Stadia platformuna bağlıysanız bir iPhone veya bir akıllı televizyon size oyun dünyasının yeni sihirli kapılarını ardına kadar açıyor.

Stadia markasının arkasında Google olduğundan, YouTube ile de bir entegrasyon söz konusu. Örneğin oynadığınız bir oyunda bir yerde takıldınız ve oyunu geçemiyorsunuz. Bu durumda 'Nasıl bu yeri geçebilirim' şıkkını değerlendirip oyunun oynanışını veya ipucu veren videoları anında YouTube üzerinden paylaşılan videolardan görebilme imkanınız olacak. Oyuncuların sık sık 'walkthrough' denilen oyun videolarını izlediği herkesin malumu; bu anlamda Google'ın akıllıca bir hamle yaptığı söylenebilir.

Stadia, yalnız başına da gelmiyor. Google, Stadia ismini taşıyan kontolcülerini de dünyaya duyurdu. Yani oyunları oynarken bu oyun kollarından birine sahip olmanızla her oyunu rahatlıkla oynayabileceksiniz. Oyun kontrolücüsünün üzerinde ekran görüntüsü alma ve Google Asistan'ı etkinleştirmeyi sağlayan kısayol tuşları da bulunuyor.

Stadia sayesinde oyunları güncelleme derdiniz de olmayacak; çünkü sunucuya bağlanarak oyun oynadığınızdan karşınızdaki oyun hep en güncel halinde olacak. Şimdi isterseniz Stadia ile ilgili 'rakam'lara gelelim. Stadia ile yapılan testler sonucunda 4K 60 FPS ve hatta HDR desteğinin de bu platformda bulunduğunu söyleyebiliriz. Hatta yakın gelecekte oyun oynarken 8K çözünürlüğü bile yine Stadia üzerinden görebileceğiz; elbette sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan!

Stadia sunucularının gücünden bahseden Google uzmanları, AMD ile yapılan ortak çalışmanın altını çizdi. Bu ortaklıkta geliştirilen özel bir GPU, 10.7 teraflops gücüne ulaşıyor. Bu değer Xbox One X ve PS4 Pro ile de kıyaslandı ve aradaki fark açıkça görülüyor.

GOOGLE KENDİ OYUNLARINI GELİŞTİRECEK

Stadia aslında Google'ın uzun zamandır hazırlandığı çok büyük bir proje. Stadia sadece oyuncuların internet üzerinden herhangi bir cihazla oyun oynayabilmesini sağlamaktan öte bir oyun üretme çiftliği de olacak. Şirket yetkilileri, şimdiden 100 oyun stüdyosunun geliştirici kitlerini aldıklarını belirtirken, 1000'in üzerinde oyun geliştiricisi de Stadia için kolları sıvamış durumda. Google, bu sayede kendi oyunlarını üretecek ve satışını yapacak.

GOOGLE STADİA NEDİR?

Google Stadia, Google'ın çevrimiçi oyun servisidir. Bugüne kadar Project Stream adıyla bilinmesine rağmen, Game Developer Conference etkinliğinde Google tarafından Stadia olarak tanıtılmıştır.

GOOGLE STADİA'NIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Google çevrimiçi oyun servisini Stadia olarak isimlendirildi. Google'ın sunduğu servisle birlikte akıllı telefonunuz, bilgisayarınız veya benzeri cihazlar ile uzak sunucu üzerinde çalışan oyunları oynama imkanı olacak. Bu servis sayesinde ekran kartı, işlemci gibi donanımlar olmadan oyun oynanabilecek.

-Uzun oyun yükleme süreleri tarih olacak.

-Oyun oynamak için pahalı bilgisayarlar ya da konsollar satın almaya gerek kalmayacak.

-Netflix gibi sistemlerde uygulandığı gibi, içeriğe farklı platformlarda her seferinde kaldığınız yerden devam etmek mümkün olacak. Örneğin bir oyunu oynamaya bilgisayarınızda başlayıp, yolda tabletinizde devam edip en sonunda telefonunuzda bitirebileceksiniz.

-Çok daha fazla kişi oyun oynayabilecek ve oyuncu sayısı artınca Multiplayer oynama sıklığı artacak.

GOOGLE

Google (NASDAQ: GOOG), İnternet araması, çevrim içi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirir, ek olarak bunlara ev sahipliği yapar. Kârının büyük kısmını AdWords programı aracılığıyla reklamlardan elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. İkili, sık sık "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmi sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" (Kötü olma) dır. 2006 yılında, halen şirket merkezi konumunda olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır.

Google'ın dünya çapında veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı, bir milyardan fazla arama isteğini işlediği ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verinin gün başına yirmi dört petabayt olduğu tahmin edilmektedir.Kuruluşundan bugüne dek gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı. Şirket, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ile elektronik posta hizmeti Gmail servisi gibi çevirmiçi verimlilik yazılımları sunmakta, ek olarak, web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır. Cr-48 ana işletim sistemi olarak da bilinen yeni Google Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinden beri, Samsung Series 5 ve Acer AC700 gibi ticari Chromebook'larda kullanılmaktadır.

Alexa, internette en çok ziyaret edilen web sitesi olarak ABD odaklı "google.com"'u listelemektedir, YouTube, Blogger, Orkut gibi Google'a ait diğer siteler ve çok sayıda uluslararası Google sitesi (google.co.in, google.co.uk vb.) ise en çok ziyaret edilen siteler arasında ilk yüz içinde yer almaktadır. Ek olarak şirket, BrandZ marka değeri veritabanı listesinde ikinci sırada yer almaktadır. Buna karşın Google, gizlilik, telif hakkı ve sansür gibi konularda eleştiriler almaktadır.

Akademik kadro ilanları 24 Kasım 2024 Pazar! Galatasaray'dan kırılması çok zor rekor: Tarihe adını yazdırdılar! Resmi Gazete yayımlandı! İşte 24 Kasım tarihli kararlar...
Sonraki Haber