Google'dan Oğuz Atay'ın doğum gününe özel doodle!
Google, 1943 yılında dünyaya gelen Türk edebiyatının usta ismi Oğuz Atay'ın 86. doğum gününü özel bir doodle tasarımı ile kutladı.
Tutunamayanlar, Korkuyu Beklerken, Tehlikeli Oyunlar gibi kitaplarının yazarı Türk ebediyatının sevilen isimlerinden Oğuz Atay doğum gününde bir kez daha saygıyla anılıyor. 1934 yılında hayata gözlerini açan usta kalem vefatının öncesinde ortaya koyduğu eserlerle ölümsüzlüğünü ortaya koydu.
Atay'ın doğum gününe özel olarak Google’ın ana sayfasında kullanıcıları Oğuz Atay için hazırlanmış özel bir tasarım karşılıyor.
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer vererek, dikkati çekmeyi amaçlıyor. Özel tasarımlı logonun üstüne tıklanarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişiliyor.
OĞUZ ATAY KİMDİR?
12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde doğdu. Annesi Fransız bir anne ve Türk babanın kızı Muazzez Zeki Hanım’dır. 1939 yılında babasının milletvekili seçilmesi üzerine ailesiyle Ankara’ya taşındılar.
1951′de bugünkü adı Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji‘ni, 1957′de de İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Gençlik yıllarında çizim yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Atay uzun bir süre karikatürle ilgilendi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’nü bitirdikten üç yıl sonra öğretim üyesi olmak için kolları sıvadı. Şimdiki adı Yıldız Teknik Üniversitesi olan dönemin İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975′te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Mesleki kitapla birlikte içindeki edebiyat aşkını bastıramayan Atay çeşitli dergi ve gazetelere makale yayınlamaya başladı. 1971-1972 yılları arasında Türk edebiyatının mihenk taşlarından biri kabul edilen Tutunamayanlar kitabını yazdı. Bu kitabıyla TRT Roman Ödülü’nü kazanan Atay’ın kitabını ilk olarak Vüs’at O. Bener okudu. Konusu ve çarpıcı diliyle dikkatleri çeken Tutunamayanlar kitabındaki karakterleri Atay’ın özel hayatından arkadaşları oluşturuyordu.
Atay’ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar’ın ardından 1973’ye yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanıyla büyük beğeni topladı. 1911-1967 yılları arasında yaşayan Prof. Mustafa İnan’ın hayatını konu eden Bir Bilim Adamının Romanı kitabını yayınladı. 1973 yılında Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi. 1974 yılında sanat muhabiri olan Pakize Kutlu ile evlendi. 1975 yılında doçent olan oğuz Atay beynindeki tümör nedeniyle bir süre Londra’da tedavi gördü. Bu hastalıktan kurtulamayan Oğuz Atay arkadaşı Altay Gündüz’ün evinde 1977 yılında vefat etti. Ölümün hemen öncesinde arkadaşının evinde uzun süre banyoda zaman geçiren Atay’ın durumunu merak eden Altay Gündüz kendisine seslenir. Atay’ın son sözleri ise “sevinmeyin, daha ölmedim” oldu. Altay’ın cenazesi Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na annesinin yanına gömüldü.