Gripten korunmanın yolları nelerdir?

Yaz aylarını geride bırakmaya başladığımız bu günlerde havaların serinlemeye başlayacak olmasıyla grip olanların sayısı da her geçen gün artıyor. Belirtileri başlamasıyla gripten korunmanın yolları aranmaya başlandı. Peki, grip nedir? Ne iyi gelir? Korunmanın yolları nelerdir? Gribin belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olur? Grip nasıl bulaşır? Detaylar haberimizde

Mevsimsel geçişlerin vazgeçilmez hastalığı olan grip, son zamanlarda salgın olarak yayılmaya başlandı. Türkiye'de birçok hasta bu hastalık üzerine hastanelere gidiyor. Meteoroloji yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre birçok ilde hava sıcaklıkları düşecek. Ani hava değişiklikleriyle birlikte grip olanların sayısı artıyor. Grip nedir? Korunmak için neler yapılmalıdır? Neler iyi gelir? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Grip tedavisi nasıl olur? Detaylar haberimizde...

GRİP NEDİR?

Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder.

Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir.

Çoğu kişinin şikayet ettiği hastalıkların başında grip geliyor. Gribin belirtilerinden birini hemen kendinde görmeye başlayan kişiler ise erken önlem almak istiyor. Grip nasıl geçer, gribe ne iyi gelir araştırmalarının sonucunda ise sağlığına kavuşmaya çalışıyorlar. Bizler de sizler için gribin belirtilerini, gribe ne iyi geleceğini ve gribin nasıl geçeceğini sizler için hazırladık.

GRİBİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gribin belirtileri kısaca aşağıdakiler gibidir:
Kişinin göz kapakları kaşınır;
Burun akıntısı, hapşırma, burun içinde kaşınma durumları gerçekleşir;
Baş ağırıs, vücutta yüksek ateş gibi durum oluşur;
Halsizlik, yemek yememe, su içmeme gibi isteksizlikleri oluşur;
Normal sıcaklıktaki ortamlarda üşür ve titrer.

GRİP NASIL BULAŞIR?

Tokalaşma, başkasının eşyasına (bardak, elbise, ev eşyası) dokunma gibi durumlarda virüs hemen başka bir geçiş yolu bulur ve temas halindeki durumlarda salgın konumunu aktif eder. Soğuk algınlığına yakalanan bir kişi insanların bulunduğu ortamlarda hapşırma veya öksürme gibi durumlarda virüs ortamda bulunan herkese sıçrayabilir.

GRİP TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Uzmanlara göre vücut hijyenik olmalı ve her zaman temiz olmalı. Bilhassa eller her zaman temiz olmalıdır. Doktorun vereceği ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanılmalı. Bitkisel tedavi yöntemlerinde, Ihlamur çayı ve ada çayının bu hastalık üzerinde oldukça büyük etkisi gözükmektedir.

GRİBE NE İYİ GELİR?

Yulaf: Vücut direncinizi kuvvetlendirebilmek için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

Tarhana: Tarhana çorbası, kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinde en çok tüketilen çorbadır. Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içeren ve en lezzetli çorbalardan biri olan tarhana oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir.

Kefir-Yoğurt: Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında bağırsaklar önemli bir rol oynar. Bağırsak florasını güçlendiren probiyotikler, her gün en az 1 kâse yoğurt veya 1 su bardağı kefir olarak günlük beslenmenizde mutlaka yerini almalıdır. Kefirin tadı başlangıçta güzel gelmese de meyve ile tüketerek daha sevilesi hale getirebilirsiniz.

Balık: Omega-3 yağlarından zengin yapısı, kaliteli proteinlere sahip oluşu, D vitamini, fosfor ve kalsiyum zenginliği ile bağışıklığınızı güç katmayı ihmal etmeyin.

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

Aşırı sıcakta oturmanın da hastalığa sürüklediğini, özellikle ısının çok yüksek tutulduğu merkezi sistem ısıtmalı mekanlarda hastalık riskinin artıyor.
Bol sulu gıdalar, yeşil yapraklılar ağırlıklı olmak üzere taze sebze ve meyve tüketilmeli.
Çay yerine özellikle antioksidan özellikli ıhlamur, ahududu, böğürtlen çayı tercih edilmeli. Günlük iki litre su içilmeli.
Günde en az 45 dakika yürüyüş yapılmalı.
Her gün mutlaka bir bardak portakal - limon suyu karışımı içilmeli.
Yemeklerde kekik, nane, çörek otu, kimyon gibi baharatlar daha sık kullanılmalı. Baharatlığa öğütülmüş zencefil de eklenmeli.
Hastalık en çok elle bulaştığından eller sık sık yıkanmalı.
Hasta çocuklara öksürürken elini değil, dirseğini kullanması gerektiği öğretilmeli.

Kira sorunu artık memleket meselesi Ünlü grubun solisti hayatını kaybetti Galatasaray'dan 50 milyon euroluk transfer teklifi! Tarihe geçecek
Sonraki Haber