GSS borç sorgulaması nasıl yapılır?

Vatandaşlar tarafından pek çok kez web ortamında "GSS borç sorgulaması" aramaları yapılmaktadır. Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların prim ödemesi yapması gerekli olup olmadığını belirleyen bir sorgulama. SGK tarafından gerçekleştrilen GSS sorgulama uygulaması son zamanlarda vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki, gelir testi nedir? GSS borç sorgulaması nasıl yapılır? Gelir testi nasıl yapılmalıdır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

2018 yılının gelmesiyle birlikte işsizlik maaşı ve Genel Sağlık Sigortası primleri belirlendi. En düşük işsizlik maaşı 811 TL olurken en yüksek işsizlik maaşı ise; 1613 TL olarak belirlendi. Genel Sağlık Sigortası primi ise 2018 yılında 81 TL olarak kabul edilecek. Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (676 TL) Genel Sağlık Sigortasından hiç bir ücret ödemeyerek faydalanabilecekler. Peki GSS borç sorguluması nasıl yapılır? Gelir testi nedir?,Gelir testi nasıl yapılır? Kimler yaptırılmalı?

GSS BORÇLARI İNTERNET ORTAMINDA ÖĞRENİLEBİLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) internette online GSS borç sorgulama hizmeti geldi. Milyonlarca vatandaş artık internete erişim sağladığı her yerden GSS borç sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borç durumunu öğrenebiliyor. İnternetten online GSS borç sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.

GSS BORÇ SORGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

E-DEVLET'TEN BORÇ SORGULAMASI NASIL YAPILIYOR?

Sistem üzerinden hareket etmek oldukça kolay ve bir o kadar da hızlıdır. Sistemden yararlanmak için ilk önce E-Devlet'e kayıt işlemi yapılması gerekir. Bu işlemi size en yakın "PTT"de yapabilirsiniz. Şifre sistemi oldukça karmaşık olduğu için, şifrenizi unutabilirsiniz. Unuttuğunuz taktirde, PTT'ye gitmeden, herhangi bir ücret ödemeden, kimlik bilgileriniz vasıtasıyla tekrardan şifre alabilirsiniz.
Borcu öğrenme durumu ise sitenin en üstünde "E-hizmetler" bölümü bu bulunmaktadır. E-Hizmetlr'e tıkladıktan sonra karşınıza bakanlıklar çıkacaktır. Alfabetik düzende olduğu için S harfine kadar gelin. S harfini görünce karşınıza "Sosyal Güvenlik Kurumu" bölümü çıkacaktır. SGK'nın en alt tarafında "Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama" linki çıkacaktır. Bu link üzerinden borcunuzu öğrenebilir, taksitler ile ilgili son durumu rapor hale getirebilir, dilerseniz de internet üzerinden borcunuzun bir kısmını veya hepsini ödeyebilirsiniz.

BORÇ ÖDEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?

GSS prim borcunuzu SGK ile anlaşmalı Ziraat Bankası,Vakıfbank ve PTT şubelerine ödeyebilirsiniz. Bu borcu ödemek için 30 Nisan 2018 tarihine kadar zamanınız var. GSS borcunuzu ödediğiniz takdirde 2017/04 dönemi ve sonrası için sağlık güvenceniz açılır. 2017/04 öncesi borçlar ertelendiği için sağlıktan yararlanmanıza engel değil.

MERAK EDİLEN GELİR TESTİ NEDİR?

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı oldukları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.

GELİR TESTİNİ KİMLER YAPTIRMALI?

Şükrü Kızılot'a göre; gelir testi yaptırması gereken kişiler genel sağlık sigortalısı olmayanlar, genel sağlık sigortalısı olan bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile bu statüsü sona eren kişilerdir. Yani çalışmayan, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayan ve genel sağlık sigortasının kapsamında bulunmayan ve çocuklarda 18 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını tamamlayarak ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünden çıkan kişiler gelir testi yaptırmak zorundalar.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Genel Sağlık Sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade ediyor. 18 yaşından sonra tüm vatandaşlar bu sigorta kapsamı içinde görülmektedir. Hastane, yoğun bakım, eczane gibi hizmet bu sigorta dahilinde işlem yapılmaktadır. 18 yaşı altındaki vatandaşlar, şartsız bu hizmetten hiçbir ücret vermeden yararlanabiliyor.

E-DEVLET NEDİR?

e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

E-DEVLER KAPISI NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

e-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.
Kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza veya mobil imza gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması (şifre, e-imza, mobil imza vb.) ile pek çok entegre elektronik hizmetlere aynı adresten alabilirsiniz.

E-DEVLET NASIL KOLAYLIKLAR GETİRİYOR?

e-Devlet Kapısı; elektronik ortamdan sunulan kamu hizmetlerine tek bir adres (www.turkiye.gov.tr) üzerinden erişim imkanı sunmaktadır. Bizzat kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan kamu hizmetleri ile ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı sağlamaktadır.

Kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı e-Devlet Kapısı tarafından sunulan hizmetler ile de sağlanabilmektedir. e-Devlet Kapısında tek bir kimlik doğrulaması sayesinde birçok hizmete ikinci bir kimlik doğrulamasına gerek duyulmadan erişilebilmektedir.

e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için(vergi, harç vb.) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu işlem Kapı üzerinden kolayca yapılabilmektedir. e-Devlet Kapısının amacı, tek bir adres üzerinden ve şifre, elektronik imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri ile güvenli bir şekilde kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza sunulmasıdır. e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan elektronik hizmetlerde vatandaşlarımızca özel şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanıldığından, kişisel bilgiler e-Devlet Kapısı üzerinden sadece ilgili vatandaşlarımıza sunulmaktadır.

e-Devlet Kapısının en büyük faydası şifre ya da varsa e-imza ve mobil imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanılarak elektronik hizmetlere erişim sağlanmasıdır. Bu yönüyle e-Devlet Kapısı sağlamış olduğu altyapıyla birçok başka ülke tarafından da örnek alınmaktadır.
Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

KİMLER E-DEVLET ŞİFRESİ ALABİLİR?

15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğini (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz ederek şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla (vekalette “e-Devlet Şifresi almaya yetki olduğuna dair ibare bulunmalıdır)başvuru yaptığında PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden e-Devlet kapısı şifrelerini alabilirler. Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-Devlet Kapısı şifresi temin edebilirler. Bu durumlar harici başkaları adına şifre alımı mümkün değildir.

Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” ABD ve Rusya arasında olumlu adım: "Görüşmek istediğini söyledi" 23 Aralık 2024 tarihli tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı!
Sonraki Haber