Gümrüksüz alışveriş limiti düşürüldü!

Yurt Dışından online alışveriş yapanlar vatandaşları ilgilendiren gümrüksüz alışveriş limiti düşürüldü. Peki 2017 gümrüksüz alışveriş limit ne kadar oldu? Gümrüksüz alışveriş limiti neden düşürüldü? Avrupa Birliği'nde gümrüksüz alışveriş limiti ne kadar? Detaylar haberimizde...

Hızlı kargo kapsamındaki ithalatlarda 150 euro değerindeki gönderilere vergi muafiyeti uygulanıyordu. 2017 yılında hayata geçirilen yeni düzenlemeyle limit güncellendi. Gümrüksüz Alışveriş limiti resmi gazetede yayımlandı. Peki 2017 gümrüksüz alışveriş limiti ne kadar oldu? Gümrüksüz alışveriş limiti neden düşürüldü? Avrupa Birliği'nde gümrüksüz alışveriş limiti ne kadar? Detaylar haberimizde...

GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ LİMİTİ NE KADAR OLDU?

2017 Gümrüksüz alışveriş limiti 30 euro oldu. 75 Euro olan yurtdışı alışverişlerindeki limit 30 Euro’ya düşürüldü. 30 Euro ve üzeri alışverişe gümrük vergisi geldi.

Yurt dışından online alışveriş yapmak isteyenler artık iki kez düşünecek. Bir ay önce 150 euroya kadar kargolanan ürünlere uygulanan vergi muafiyetinde sınır önce 75 euroya şimdi de 30 euroya düşürüldü. Yurt dışından sıklıkla sipariş edilen kitap veya video oyunlarında artık 30 Euro sınırı aşılırsa vergisi ödenecek.

YENİ 2017 GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ LİMİTİ 30 EURO!

Gümrük mevzuatındaki son düzenlemeye dikkat çeken KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, “Hızlı kargo kapsamındaki ithalatlarda 150 euro değerindeki gönderilere vergi muafiyeti uygulanıyordu. 2017 yılında hayata geçirilen yeni düzenlemeyle limit güncellendi ve 30 euro olarak belirlendi. Artık yurt dışından alışverişi tercih edenlerin 30 euro sınırına dikkat etmesi gerekiyor. Sıklıkla sipariş edilen kitap, video oyunları gibi kalemlerdeki tutar 30 euroyu aşarsa alışverişlerde gümrük vergisi ödenecek” dedi.

Yurt dışından her şeyi getirmek mümkün değil. Hızlı kargo kapsamında her ürünün ithaline izin verilmediğini de hatırlatan Uçak, “Cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içeceklerin hızlı kargo kapsamında ithali yasak. Yurt dışından alışveriş yapanların bu durumu da dikkate almaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ LİMİTİ NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?

Yurt dışından gümrüksüz alışveriş yapma limitinde yapılan düzenlemeye ilişkin Tüfenkci, şu bilgileri verdi:
“Geçtiğimiz Meclis toplantımızda bana intikal ettirilen bir sorun vardı. ‘Yurt dışından Türkiye’ye 75 avroya kadar olan siparişler gümrüksüz girebiliyor ve bu da haksız rekabete yol açıyor’ dediler. İncelemeye aldık ve bizim e-ticaret firmalarımız yurt dışına ürün gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştıkları oranlarla, bizim yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördük. Bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük ve 30 euroya düşürdük.

AVRUPA BİRLİĞİNDE GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ LİMİTİ NE KADAR?

Avrupa gümrüksüz alışveriş limiti 22.5 euro olarak uygulanıyor.

Gümrüksüz Alışveriş limiti resmi gazetede yayımlandı. Buna Göre Yurtdışı alışveriş limiti 30 euro olarak belirlendi. 2017 gümrük muafiyeti için gümrük sınırı 30 euro olarak belirlendi. Bu haliyle daha önce bir önceki yıla göre ciddi bir düşüş var. Gümrük sınırı kaç dolar derseniz de 32.5 dolar.

GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ NEDİR?

Alışveriş yaparken yerli ürünlerin yanı sıra yurtdışından ithal edilmiş ürünler de satın alıyoruz. İthal ürünleri diğer ülkelerden ithal eden şirketler ürünlerin ülkemize girişi esnasında ürün maliyeti dışında devlete bir bedel ödüyorlar. İthal edilen ürünlerin ülkeye sokulduğu yerlere "Gümrük", bu ticareti yapabilecek ortamı sağladığı ve koruduğu için devletin ithalatçılardan aldığı ücrete "Gümrük Vergisi" deniyor.

Gümrüklerin bulunduğu yerler:

Havalimanları
Deniz limanları
Sınır kapıları

Gümrük noktalarında gümrük vergisine tabi tutulan mallar maliyetleri arttığı için olması gerekenden daha pahalı satışa sunuluyor. Hatta bazı ürünlere uygulanan vergiler ürünün esas maliyetinden bile fazla olabiliyor.

Devletler vatandaşlarının gümrüksüz alışveriş yapabilmeleri için gümrük noktalarında henüz gümrük işlemi yapılmamış ürünlerin satılabileceği serbest bölgeler oluşturmaktalar. Gümrüksüz anlamına gelen " Duty Free" adı verilen bu yerlerde istediğimiz kadar alışveriş yapmamıza elbette müsaade edilmiyor. Her ürüne uygulanan kota miktarı kadar gümrüksüz fiyat üzerinden alıma müsaade ediliyor. Vergisini ödeyip ithalat yapan firmaları korumak için böyle bir kota uygulanıyor.

Duty Free'lerde alışveriş yapabilmek için yurtdışına çıkıyor ya da yurda giriş yapıyor olmak gerekiyor. Dolayısıyla bir pasaporta sahip olmadan girilemiyor. Çarşıdaki bir alışveriş merkezine gider gibi gidilip gezilebilecek yerler değil. Hatta çıkış yapanların mağazaları ile giriş yapanların mağazaları dahi ayrılmış durumda. Bunun dışında yapılan alışverişler yasadışıdır ve tespiti halinde ağır cezalarla cezalandırılmaktadır. Yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sınır pasaportsuz da geçilebildiğinden pasaporta gerek olmadan duty free'den alışveriş yapılabiliyor.

Ürünlere uygulanan kota miktarları ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiği için alışveriş yapmadan önce gideceğimiz ülkenin gümrüksüz olarak ne kadar ürün alımına müsaade ettiğini araştırmak yararınıza olacaktır. Aksi halde ödeyeceğiniz gümrük vergileri ile kar edeceğiniz yerde beklenmedik zararlarla karşılaşabilirsiniz.

Sınır komşularından gümrüksüz alışveriş yapmak için pasaportunuz ile vizesiz geçiş anlaşması olan sınır komşusu ülkelerden herhangi birinin sınır kapısından giriş çıkış yaparak gümrükte alışveriş yapabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz geçişine müsaade eden sınır komşusu ülkeleri;

Azerbaycan
Irak
Suriye
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; pasaporta bile ihtiyaç olmadan kimlik belgesini ibraz ederek serbest bölgeye giriş yapmanız mümkündür.

Akaryakıtta son durum! İşte güncel benzin ve motorin fiyatları Cenazeye giden midibüs devrildi! Ölü ve yaralılar var... Otobüsler küle döndü! Kundaklama şüphesi...
Sonraki Haber